Прегледи: 2692 - Коментари: 0
БЪЛГАРИ И АРМЕНЦИ – ЖЕРТВИ НА ЕДИН И СЪЩ АГРЕСОР

БЪЛГАРИ И АРМЕНЦИ – ЖЕРТВИ НА ЕДИН И СЪЩ АГРЕСОР БЪЛГАРИ И АРМЕНЦИ – ЖЕРТВИ НА ЕДИН И СЪЩ АГРЕСОР

ВАРНА ПОЧЕТЕ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

Морската столица за поредна година почете жертвите на едно от най-чудовищните престъпления срещу мира и човечеството на ХХ в – геноцида над арменския народ, извършен от Турската държава на няколко вълни в началото на миналия век.

Денят 24-ти април е обявен от Армения и всички арменски общности по света за официална дата на признателност към жертвите на масовите кланета. Както всяка година, така и днес варненската структура на политическа партия АТАКА и други родолюбиви организации взеха участие в общоградското почитане паметта на тези над милион и половина страдалци.

По повод най-трагичната дата в историята на арменския народ във варненската Света Апостолическа църква – "Св Саркис" - бе отслужена възпоменателна литургия в памет на жертвите от свещенослужители на арменското Православно вероизповедание. Мнозина млади наследници на бягащите от масовото изтребление наши арменски братя по вяра заедно с българските патриоти се отправиха на общоградско традиционно шествие, което премина по централния варненски булевард "Княз Борис I" и приключи пред мемориалния паметник посветен на арменския геноцид на площада пред сградата на община Варна. Там членове на партия АТАКА поднесоха венец в знак на признателност от името на общинската структура.

Съпричастието на българския народ, както и на патриотичните формации към тази огромна човешка трагедия, е пословично, тъй като то е дълбоко исторически мотивирано. Геноцидът над този многострадален народ описан по неповторим начин в Яворовата творба "Арменци" се схваща от българските патриоти като неделима част от ислямистката агресия на Османската империя над Православните Християнски народи. Ето защо само няколко десетилетия след кланетата в Перущица и Батак, българския народ в духа на своята национална и родова памет приема с отворени обятия стотиците хиляди арменски бежанци като свои братя не само по вяра, но и по съдба.

В тази връзка ПП АТАКА заедно с останалите формации в коалиция "Обединени патриоти" години наред водеха чутовна борба докато българския управляващ елит признае официално събитията от началото на миналия век за геноцид над арменския народ. Заедно с това националистите ще продължават да настояват за обявяването на 17 май за ден на признателност към жертвите на българския геноцид в Османската империя, като се има предвид, че Българската Православна църква официално канонизира жертвите от Батак обявявайки ги за мъченици.

В контекста на общите усилия председателя на варненската общинска структура на ПП АТАКА Станислав Темелков отбеляза че Община Варна благодарение на натиска на националистите се намира сред общините официално признали арменския геноцид с декларация на местна почва . Във Варна това се случи през не много далечната 2008 г. Пред медиите г-н Темелков припомни как този достоен за уважение акт бе извършен по времето на властта на тройната коалиция – БСП, ДПС и НДСВ и поради тази причина в него момент се налагаше родолюбивите варненци да отстояват това постижение с протести пред тогавашния областен управител от квотата на ДПС – адмирал Христо Контров. За радост на всички ни съдът остави без удовлетворение жалбите на депесаря за отмяна решението на варненския общински съвет и така морската столица официално отбелязва тази дата като ден на признателност към жертвите на геноцида над арменския народ извършван в периода 1915-24 г.

Според представителите на арменската общност в град Варна, както и според патриотите ние сме длъжни да пазим паметта за тези мъченици не само от уважение към историята, но и към общите Християнски ценности и политическия урок на днешния ден. Съвременната Турска държава не само, че не признава престъпленията извършени от нейните предци, но и с широки крачки върви към реставрация на своето Османско минало.

Свидетели сме на това, как днес ислямисткия сатрап – Тайип Ердоган чрез изразяване на териториални претенции към своите съседи и военното нахлуване в Сирия прави открити заявки, че нищо няма да го спре да повтори изстъпленията над Християнското население в региона от онези времена.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар: