Прегледи: 4518 - Коментари: 0
Борисов: "Длъжни сме на Англия?" - За бомбардировките и 3000 убити ли?

Борисов: "Длъжни сме на Англия?" - За бомбардировките и 3000 убити ли?

НЯМА, нямало е и няма да има по-голям Българоубиец в историята ни "словянобългарска" от Англия - 4 века убивала и грабела целия свят.

На снимката е разрушеният от англо-американските /повече английски/ бомбардировки Народен театър "Иван Вазов". За тези самолетни нападения баща ми разказваше: "Бях телефонист в Министерството на войната по това време. /Бел.РодБг - Днес Министерство на отбраната, на 20 м разстояние от театъра./ Понеже английските пилоти бяха страхливи и некадърни, не уцелваха сградата на Министерството, а блъскаха бомбите над Народния, над банки и жилища."

А днес наследниците на убийците на над 3000 невнини цивилни българи тартюфстват, че един двоен предател "не бил отровен от тях":

74 г от английските великденски бомбардировки над София

74-годишнината от англо-американските бомбардировки на София ще бъде отбелязана на 30 март, петък, в 11,00 с поднасяне на цветя и венци пред паметника на загиналите и пострадалите от бомбардировките софиянци в градината зад Народното събрание.

Датата е на едни от най-силните нападения над града по Великден, когато християни разрушават Храм-паметника "Александър Невски", базиликата "Света София", катедралата "Света Неделя" и много други църкви, възстановени – по ирония на съдбата – при последвалия соцрежим на атеисти. Ударена е и Синагогата, изгаря уникалната й за Европа староеврейска библиотека. Пощадена е само джамията. Сред срутените сгради са на парламента, Народния театър, цялата улица "Търговска", където сега се простира т.нар Ларго, училища, болници и т.н. Общо 12 600 здания или една-четвърт от всички в столицата рухват. Възстановяването продължава в следващите над десет години.

Целта е да има възможно най-много жертви. Заповедта е лично на тогавашния, също като Тереза Мей, консервативен премиер на Великобритания Уинстън Чърчил, който нарежда: "София да остане само поле, най-голямото картофено поле." Жертвите обаче са 2500, според най-високите оценки – до 4000 души, от всичките десетки атаки по града. Причината е уникалната по мащабите си операция по евакуирането на тогавашното 300-хилядно население на София под ръководството на нейния най-дългогодишен кмет Иван Иванов. Тя позволява жертвите да бъдат само около 1 % от населението. Специално за децата в София и околните тогавашни села като Надежда, Обеля, Бояна, се пускат играчки – бомби и писалки - бомби, хиляди хлапета осакатяват.

Отдаването на почит на жертвите от бомбардировките е по инициатива на фондация Братя Василеви, лидера, председателят на Съюза на патриотичните сили Защита Йордан Величков и историкът акад Георги Марков, по чиято идея беше вдигнат скромният паметник. Нямаше чествания при другия – на американските летци, изтребвали софиянци, на чието откриване присъстваха действащият към онази дата образователен министър в кабинета Борисов 1 Сергей Игнатов, тогавашният шеф на СОС и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, сегашен общински съветник от управляващите Андрей Иванов и други представители на властта.

"В онези години на Втората световна война правителството на Богдан Филов обвързва страната ни с Тристранния пакт, свързвайки съдбата на народа с политиката на нацизма и фашизма, коментира Калоян Паргов. - Не се чува гласът на народа, всеки опит за съпротива се наказва жестоко. Днес, 74 г по-късно, с дълбокия поклон пред паметта на жертвите е важно да си припомним, че политическият егоизъм, безпринципното обслужване на силния на деня винаги се наказва.

За съжаление, основният потърпевш е народът."

От: 19min.bg
Потребител:


Коментар: