Прегледи: 2252 - Коментари: 0
ЕВРОПА СЪЗДАДЕ СУЛТАН ЕРДОГАН, А СЕГА ЩЯЛА ДА ГО МЪМРИ

ЕВРОПА СЪЗДАДЕ СУЛТАН ЕРДОГАН, А СЕГА ЩЯЛА ДА ГО МЪМРИ

СРЕЩАТА – ЕС – ТУРЦИЯ ВЪВ ВАРНА ЗАТВЪРДИ ЕВРОПЕЙСКАТА БЕЗПОМОЩНОСТ

Отмина срещата на върха между ръководството на Евросъюза и турския президент във Варна.

Както предварително можеше да се очаква – много шум за нищо. Българската държава трябваше да бъде вкарана в поредния безсмислен харч, за да станем свидетели на това, как председателите на Съвета на Европа и Европейската комисия – Доналд Туск и Жан-Клот Юнкер се кланяха и молеха на новия турски султан – Реджеп Таип Ердоган на вечеря в Евксиноград по тяхна покана.

Още преди да приключи варненската среща политическите анализатори прогнозираха, че това ще бъдат само разговори и в крайна сметка няма да се стигне до никакви конкретни решения за изглаждане на противоречията по основните теми – кризата с така наречените бежанци, зачитането на човешките права в Турция, кризата около Кипър – ареста на двамата гръцки войници, както и турската агресия в северносирийския град Африн. Жалките еврочиновници нямат друг избор, освен да платят искания от Ердоган рекет на стойност 3 млрд Евро и да пуснат гражданите на неоосманистка Турция да пътуват свободно в държавите от ЕС.

Никой обаче не повдига въпроса относно това, какво ще се случи със сегашното споразумение за мигрантите, ако Турската държава реши всичките три милиона така наречени бежанци да им даде гражданство. Това целенасочено ни се спестява, защото агонизиращия и изнасилван от всякакви радикални ислямисти Европейски съюз не притежава никакъв потенциал за съпротива, а и на всичкото отгоре не спира упорито сам да реже и последните си пътища за спасение.

Евроджендърстващият либерален Брюксел продължава да изостря и да нажежава до червено конфронтацията си с Русия имайки предвид последните събития около псевдо+квазишпионския скандал с Великобритания. За най-голямо съжаление Цяла южна Европа и най-вече Балканите си оставаме най-потърпевши от цялата тази антируска истерия. По тази линия България се лиши от Южен поток, а русофобското лоби в българския политически елит продължава да оказва натиск над правителството да прекрати всякакви форми на сътрудничество с Руската страна в областта на атомната енергетика.

За сметка на това на нашата югоизточна граница вече имаме един истински енергиен колос, който вече се намира в последната права в придобиването на два стратегически газопровода – Син и Турски поток, а до 2025 г ще притежава цели три АЕЦ-а. Първата централа на руската компания Росатом Аккую ще заработи през 2020 г, само три години по-късно в експлоатация ще влезе и японската централа в провинция Синоп на Черно море, а до 2025 г турците възнамеряват да изградят и една изцяло тяхна АЕЦ.

Какво се случва през това време с нас? Българската държава притисната в ъгъла, на път да изпадне в пълна енергийна изолация опитва да се прави на някакъв жалък арбитър в отношенията между умиращия Европейски съюз и новата Османска Империя. Очевидно в този момент ние нямаме друга възможност. До края на 2019 г изтичат десетгодишните договори между Газпром и Навтогаз за потребление и транзит на руски природен газ през територията на Украйна. Шансът за тяхното подновяване е нулев, а даже съществува и опасността те да бъдат преждевременно прекратени, тъй като в настоящия момент между двете компании тече подобна съдебна процедура пред Шведски арбитражен съд, в който руската страна настоява пред украинската компания незабавно да и бъдат изплатени задълженията по доставените вече количества, а Киев разбира се отказва. Ето как практически до края на следващата година украинската тръба, която принася синьо гориво за България през Румъния окончателно ще пресъхне.

В крайна сметка наближава мигът, в който страната ни ще получава природен газ единствено през интерконектора на българо-турската граница. Все още съществува някакъв минимален шанс чрез така наречения балкански хъб да реанимираме в някаква умалена версия проваления Южен поток, но някои български министри, на които даже не си заслужава да им казвам имената, не се отказват със свои скандални изявления и позиции на враждебност към Русия да ни пречат да хванем този последен влак. С други думи казано цялата власт върху руското газово кранче за южна Европа вече е в ръцете на Падишаха, а нашенските психодесни и лъжепатриоти ще продължават да ни карат да си светим и да се топлим с демокрация, джендър толерантност и евроатлантически ценности.

Каква ирония на съдбата: Същите тези политически джуджета от партийки – фантоми като ДА България, ДСБ и партия "Възраждане" организираха във Варна някакво шоу, наречено протести срещу Ердоган, на които не са присъствали повече от 30 души заедно със журналистите отишли да ги отразят. Първите две от тях, в качеството си на участници в управлението на държавата през годините назад направиха всичко възможно със своята антируска и антиправославна политика под давлението на господарите си от Брюксел да подарят на Ердоган цялата тази енергийна абсолютна власт, а сега ревнали, че във Варна дошъл диктатор. Искали да затворят Варна за Ердоган и други Диктатори, защото видите ли той не уважавал България и демократичните ценности, които тя споделяла.

В последното за съжаление са прави, но като ще си говорим истината трябва да я казваме до край и не само да констатираме, а и да посочим причината заради която Ердоган питае неуважение към нас. Със своята глупост ни направиха немощни, а слабите никой не ги уважава. На тяхното лицемерие и безграничен цинизъм можем да отговорим само и единствено с присмех над една нескопосана театрална постановка изиграна от шепа бездарни актьори.

По същия начин на свой ред бих могъл да определя и поведението през годините на молещите милост от Падишаха европейски лидери. Режейки Русия от достъп до част от енергийния пазар на стария континент, тези двама политически трупа буквално насила сдобриха Путин с ислямисткия сатрап, а днес били силно загрижени за свободата на медиите в Турция, отношенията с Гърция, за турската агресия в Сирия и други подобни безплодни бръщолевения.

Тази джендър олигархия, която днес е почти в състояние на Война с Русия и нейния Православен народ, не е в състояние по никакъв начин да въздейства за каквото и да е върху Ердоган, защото тя неистово желае да набие и смачка единствения си възможен съюзник конкретната ситуация.Ако отношенията между Москва и Анкара днес се намираха в онази точка от преди три години, когато турските военни сваляха руски пилоти днес ислямистът нямаше да смее да затваря медии, да избива кюрди, да напада суверенни държави, както и да заплашва други със същото обявявайки някакви душевни граници. Уви – Фактите са други.

Европа се погрижи много добре за това да принуди Русия да забрави за своите храбри летци, а за нас остана единствено да платим вечерята на тези нехранимайковци от собствения си джоб и да се молим на Господ Кърджали да не се превърне в българския Африн!

Александър Атанасов - политолог
Потребител:


Коментар: