Прегледи: 2336 - Коментари: 2
Тържествено откриха паметна плоча на Златния бог на България Вълчан войвода в Девня

Тържествено откриха паметна плоча на Златния бог на България Вълчан войвода в Девня Тържествено откриха паметна плоча на Златния бог на България Вълчан войвода в Девня

март 25, 2018

На големия християнски празник Благовещение в Девня тържествено бе открита паметна плоча на великия българин Вълчан Стоянов Вълчанов, останал в националната памет като Вълчан войвода, и разделил се със земния си път на този ден преди 139 г.

Събитието, което се състоя във възрожденския кът на парк "Разсадника", събра на едно място представители на местната власт, културни дейци, граждани и медии. Патриотичната инициатива за увековечаване подвига на национални герои и бележити личности в Девня е на кмета Свилен Шитов, а откриването на паметната плоча днес е реализация на проект на Инициативния комитет за популяризиране делото и образа на Вълчан войвода.

Церемонията, чийто водещ бе заместник-кметът Донка Йорданова, започна с революционни песни на самодейния хор при НЧ "Просвета – 1900" – град Девня. Направена бе ретроспекция на живота и делото на великия войвода, предложил 30 т злато на руския император Николай I Павлович, за да откупи Свободата на България.

Последва рецитал на стихотворението "Аз съм българче" и на историческата народна песен "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово..." в изпълнение на ученичките Виктория Димитрова и Христина Стоянова. Безспорно най-зрелищният момент бе спектакълът, който изнесоха реенакторите от групата за исторически възстановки "Клуб миноносец Дръзки" - град Варна. Те пресъздадоха ритуал по приемане на членове в хайдушка чета, стрелба с огнестрелни оръжия и съревнование за избор на нов войвода.

"Днес поставяме началото на борбата за истинската история на България, която остава скрита за нас и децата ни" - заяви пред множеството Венцислав Карачоров от Инициативния комитет за популяризиране делото и образа на Вълчан войвода. Патриотът благодари на кмета Свилен Шитов за отправената покана за поставяне на паметната плоча в Девня и заяви, че инициативата ще продължи да се реализира там, където има родолюбиви българи, без значение дали конкретното населено място е свързано с живота и делото на Вълчан войвода.

Венцислав Карачоров остро разкритикува опитите за размиване образа на великия българин и обругаването на неговата памет. "Не може да го наричат "разбойник", защото е ограбвал турците, и "глупак", защото не е похарчил несметното си имане за себе си" - заяви Карачоров.

"За Вълчан войвода се знае малко, но със сигурност той е бил на наша територия. Прекланям глава пред подвига на този велик войвода и дай Боже повече българи като него!" - пожела кметът Свилен Шитов, който увери, че Община Девня ще продължи да развива родолюбивата си инициатива за популяризиране на национални герои.

Реч пред множеството държа и писателят Васил Гинев – автор на историческия роман "Вълчан войвода. Златният бог на България", който подчерта, че главният герой на книгата му е единственият българин, хайдутувал цели 80 г и непохарчил нито стотинка от несметното си богатство за лична облага. Кулминацията настъпи с прерязването на лентата на паметната плоча на Вълчан войвода, а множеството падна на колене и притихна в едноминутно мълчание. Церемонията продължи със залпове от черешово топче и поднасяне на венци и цветя.

Последваха възгласи "Да живее България", а малки и големи извиха право българско хоро.

НАЦИОНАЛНА ПАМЕТ
От: Пресцентъра на община Девня
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Ефтим Калоянов     Дата: 2018-03-27 13:38:49    
Атака е курва на ГЕРБ.

2. Потребител: nik4o     Дата: 2018-03-27 19:28:26    
Ех Ефтиме,Ефтиме съвсем си дал "фира" - отиди при своята си партийка и гледай да се издигнеш там.Тук не вървиш.