Прегледи: 6998 - Коментари: 1
В Русия взеха на подбив закъсалите в Арктика американски подводници

В Русия взеха на подбив закъсалите в Арктика американски подводници

Закъсалите в Арктика американски подводници Снимка: twitter.com/@navycurrents

"Хартфорд" и "Кънектикът" заседнаха в ледовете, докато отработваха сценарий за нанасяне на ракетни удари срещу Москва

23 март 2018

Според плана на ученията двете подводници трябвало да изплуват на повърхността и да изстрелят ракетен залп по условни цели на територията на Руската федерация, но прекалено дебелият леден пласт им попречи.В Русия взеха на подбив американските атомни подводници "Хартфорд" и "Кънектикът", които заседнаха в арктическите ледове, докато изпълняваха учебни стрелби по сценарий за нанасяне на ракетни удари срещу Москва, съобщават руските медии. "Ще им се наложи да се обърнат към Русия за ледоразбивач" - написа в руската социална мрежа "Вконтакте" Ксения Рябовая. "За да не засядат в ледовете, трябва просто да дружат с Русия" - добавя Леонид Чекменев.

Многоцелевите атомни подводници USS Hartford и USS Connecticut според американското командване са гордостта на военно-морските сили, тъй като са трудни за откриване и притежават огромна бойна мощ със своето въоръжение от крилати ракети "Томахоук". Но дори и те не успяха да се справят с обикновения лед в Арктика, иронизират руските издания.

Според плана на ученията двете подводници трябвало да изплуват на повърхността и да изстрелят ракетен залп по условни цели на територията на Руската федерация, но прекалено дебелият леден пласт им попречил. Според американското издание "Журнал на военно-морския флот" ученията трябвало да продължат 5 седмици.

В коментар на инцидента директорът на Центъра за военно-политически изследвания на МГИМО /Бел.РодБг: Московския държавен институт за международни отношения/ Алексей Подберьозкин подчертава, че ВМС на САЩ се опитват да използват географското преимущество на района на Арктика, от където ракетите могат да долетят до европейската част на Русия само за 15 минути. Но американските конструктори не са проектирали подводниците за работа в такива екстремни условия, обяснява той. Те могат да пробият лед с дебелина едва 0,5 м, докато руските подводници са проектирани да пробиват доста по-дебела ледена покривка. "Те не са подготвили подводниците си специално за Арктика - това е стара грешка на всички, които са се опитвали да нападнат Русия.

И Наполеон, и Хитлер направиха същата грешка в своето време" - казва той пред "Радио 1".

Превод и редакция: Епицентър.Бг
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: анонимен     Дата: 2018-03-24 17:21:42    
янките -воюват с всички-нахални са и брутални -насъскват мюсулмани срущу всички които не са им удобни и най вече срещу православните християни американци и турци си приличат