Прегледи: 2147 - Коментари: 0
ДЕПЕСАР ПЛАШИ СЪС СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ ЗАРАДИ "МАКСУДА"

ДЕПЕСАР ПЛАШИ СЪС СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ ЗАРАДИ "МАКСУДА" ДЕПЕСАР ПЛАШИ СЪС СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ ЗАРАДИ "МАКСУДА"

НА ОБЩИНСКАТА СЕСИЯ ОТНОВО ЗАГОВОРИ ГЛАСЪТ НА НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО

В средата на работната седмица от 09,00 се проведе редовната 28-ма сесия на Варненския общински съвет.

Заседанието започна с необходимия кворум като присъстващите съветници бяха 43, а 8 – отсъстваха. Дневният ред се състоеше от 5 основни точки респективно свързани с приемане решенията на 4 постоянни комисии – "Здравеопазване", "Образование и наука", "Собственост и стопанство" и "Европейски въпроси и международни отношения". Първата точка в предварително обявения дневен ред бе отправяне на питания към кмета на община Варна – Иван Портних от страна на отделни общински съветници – представители на основните политически сили в местния парламент.

Почти в началото на сесията станахме свидетели на поредна провокация към законността и реда по една болна за нашето общество тема много години наред. Става дума за досегашното целенасочено поддържане на циганските гета в големите градове и по-конкретно – за незаконните временни постройки, които често носят огромни беди и за самите обитаващи ги. Със все по-засилващото се влияние на патриотичните формации в политическия живот на страната, институциите, местните власти, а и бизнеса плавно, но еднопосочно като тенденция прокарват идеята за постепенното разрушаване на етническите гета и изравняване на всички български граждани пред закона.

В настоящия момент Община Варна изпълнява широкомащабен строителен бизнес проект за разширяване на бул "Левски" заедно с цялостно благоустройство на пространството чак до ул "Девня" по известна за жителите на морската столица като краййезерния път. Във връзка с изпълнението на грандиозния проект в момента общината извършва най-широкомащабното отстраняване на незаконни цигански постройки в района на "Максуда" от началото на т.нар промени. Идеята е трафикът в града сериозно да бъде облекчен и най-после западните подстъпи на нашата морска перла да се превърнат в едно наистина привлекателно място за идващите туристи.

За съжаление обаче тъмните сили не спят. Общинският съветник от ДПС – Неджиб Неджибов остана на своя пост, верен на принципите на своята политическа сила за планомерно рушене на нашите държавност и общество чрез етно-социален шантаж. Той си позволи да заплаши местната администрация със социално напрежение след масовото събаряне. Депесарят не пропусна да унижи варненци, като им припомни за досегашната продажна политика на всички управляващи по отношение на това беззаконие наричайки го "Най-добрата социална политика по жилищно настаняване".

Въпреки това, г-н Портних, в качеството му на кмет на Варна, който трябваше да отговори на редовно питане по първа точка от дневния ред запази самообладание и на наглата провокация той отвърна равнодушно с железните аргументи на закона. Той заяви, че цялата информация по отношение на този амбициозен проект е достъпна, прозрачна и напълно съобразена с всички разпоредби на закона. С други думи казано ако е било необходимо да бъдат отстранени и напълно законни къщи, собствениците ще бъдат адекватно обезщетени. Това разбира се няма как да се случи за онези наши съграждани, които живеят в незаконни постройки, не плащат данъци и сметки и не на последно място създават нерегламентирани сметища.

Малко по-горе споменах, че г-н Неджибов е верен на своята партия, но е доста спорен въпросът за това – до колко е полезен за собствения си електорат. Днешната сесия и неуместното питане, което повдигна представителя на ДПС дава сериозно основание за пореден път да си припомним колко човешки трагедии причини калната приливна вълна от 19-ти юни – 2014 г в квартал Аспарухово, където се намира второто по големина циганско гето в града. Ако тогава някой се беше сетил, че правилата и законите важат за всеки български гражданин без разлика на етнос, вяра или цвят на кожата, сега тези хора можеше и да са живи и здрави, а и още десетки семейства да не загубят своята покъщнина по стойност възлизаща на милиони.

За г-н Неджибов обаче явно живота и здравето и на собствените му избиратели не струва пукната пара. Важно е те да живеят извън закона, в мизерия, мръсотия и в постоянен риск във всеки един момент да бъдат пометени от майката природа, защото единствено така те чинно го избират в поредни избори. Съветникът от ДПС е против този проект може би и по още една причина: Най-вероятно той счита, че варненци не заслужаваме да живеем в един по-чист и приветлив град, след като не му се получиха плановете още през 80-те години на миналия век, Варна да се превърне в автономна столица на незаконната му организация.

Рано или късно циганските гета и контролирания вот ще отидат в историята. Това ще е един много труден процес, но към този момент личи, че крайната му цел съвсем не е невъзможна. Така наречените системни партии във все по-голяма степен осъзнават една простичка истина от възгледите на патриотите:

Единствено когато се възцари пълното върховенство на закона еднакъв за всеки, тогава ще сме в състояние да си подредим правилно и успешно своите собствени къщички по места.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар: