Прегледи: 3339 - Коментари: 1
Лъжата Селско стопанство

Лъжата  Селско стопанство

Преди всички избори - парламентарни, президентски, европейски или местни - чалга-политиците ни запяват арията за развитието на селското стопанство.
/Снимка: РодинаБг.ком/

Тя стана по-досадна от ариите на Фигаро и на Риголето, но във всички случаи по-смешна. Още преди години, при злополучното издигане на неродения в България като небългарин др. Георги Пирински за Президент, той още при първите си срещи започна да тръби за развитието на нашето селско стопанство. При това в центъра на Варна, само пред граждани. Латерната на популизма и лъжата е познат инструмент в оркестъра на БСП. Същото правеха и правят СДС и неговите разроени пишман политици, НДСВ, герб /няма по-малки букви в шрифта ми/.

Фактите обаче безапелационно нокаутират нашите "елитни" политпартийни субекти. Добивите от село спираловидно намаляват, все повече техника се износва и остарява, а новата скъпа се използва все по-неефективно. От 10 мил т зърнени култури през 80-те години, днес България произвежда по-малко от 4 мил т, между 3 до 10 пъти са намалели животните - говеда, свине, птици, овце. Средната възраст на българския селянин се е увеличила с поне 10-15 г, а повечето новородени ромчета не се занимават с производство, а с просия и други "незаконосъобразни" дела.

Трагедията в българското село е толкова голяма, че все едно четем за погромите на кърджалиите в йовковия разказ "Индже"!

Ще си послужа и с пример. Във варненското село Брестак живееха около 2 000 души. Почвата там е добруджанска поне половината. Сега пустеят поне 1/3 от нивите. Закри се още в началото на "демокрацията" модерен свинекомплекс, успоредно се заселиха цигани и кражбите на животни се удесеториха. По мнението на бивш зам-шеф на свинекомплекса, за обработването на земите и дори за работници в нов комбинат са необходими максимум 100 човека. Хайде със семействата - 500. В момента в селото има 1500 човека, естествено повечето са пенсионери. Но и поне половината от възрастните могат да работят. На практика над 1 000 души от китното село Брестак са подложени на изкуствена безработица заради популизма на политическите партии / вкл. смехотворните БЗНС-та/, заради липсата на алтернативна индустриална заетост в селото или близо до него. По времето на бай Тошо 50-на човека са работели в девненските заводи, но оттам изхвърлиха повечето от хората си.

Колко хубави къщи запустяват и ще запустеят заради политическата некадърност и алчност на антибългарските партийни централи. Това става навсякъде в България. Неумолимите закони на икономическото развитие и модернизиране са най-силното опровержение на земеделския популизъм. В САЩ в селското стопанство са ангажирани не повече от 1 %! от населението. До 5 % са цифрите в Западна Европа, като например в Холандия заради лалетата дори, % не е по-голям.

Най-слабо развити в света са икономиките на Сиера Леоне, Бангладеш и Сомалия, където със селско стопанство се занимават 99 % от работещите. Напротив, в съседна, на по-малка от 1 000 км от Бангладеш Малайзия, започна модерна индустриализация. Страната по стандарт от някъде от последната двайсетица от общо 200 държави - в момента е далече преди България в първата петдесетица. Малайзия е един от ярките примери, че само високотехнологичното индустриално производство е икономическото решение за висок жизнен стандарт. Точно заради модерната си промишленост малайзийците промениха туризма и селскостопанското си производство. Парите за тази модернизация дойдоха от индустрията и само оттам. Западните инвестиции в евтина работна ръка не бяха във волове и ориз, а в бяла техника, всякакви ИКТ-ресурси и в модерна инфраструктура.

Давам за пример Малайзия, но точно така стоят нещата и с Южна Корея, Тайван, Китай, Виетнам, Тайланд, по същия път вървят Бразилия, Венецуела, Иран. Какво да кажем за Хонг Конг и Сингапур? Там има 0,01 % селско стопанство, но двете държави наред с Макао изнасят промишлена продукция повече от Холандия в доларови стойности.

Както и да е. Пътят на българското селско стопанство минава само през модерните технологии. Само парите от промишлеността могат да го модернизират с нова ефективна техника, модифицирани сортове и видове. В много български села се върна дори дървеното рало, а куриоз за мене беше, когато видях автомобил "Лада" в ролята на трактор. Смешно, но по български тъжно.

Естествено, населението в село рязко ще намалее. То и сега става така, по естествени икономически причини. Защо млекопроизводителите искаха субсидии? Просто защото навсякъде по света заради своята същност животновъдството е нискоефективно. Търговците бързо усетиха това и се насочиха към внос на евтини плодове, зеленчуци, млечни произведения и месо от чужбина. Това допълнително доубива българския производител от село. С рестриктивни мерки ли ще спрем стоките от свободния европейски пазар, дори да го сторим с турските и македонските? Докога ще откриваме колелото?

Пътят за спасение на българското село минава не през Босфора и министрите от ДПС, а само през високотехнологична българска промишленост.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Независим     Дата: 2008-07-02 18:07:34    
Анализът е убийствено верен. В селата останаха само цигани и пенсионери над 65 години.
В Южна България е малко по-добре, но и там циганските кражби отчайват българите.
Слаба полиция и незаинтересована централна власт.