Прегледи: 1951 - Коментари: 1
"Камчия" е домакин на 50-та юбилейна Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда

"Камчия" е домакин на 50-та юбилейна Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда "Камчия" е домакин на 50-та юбилейна Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда

Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" и Частното средно училище "Юрий Гагарин" посрещат 50-та юбилейна Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда, която тържествено ще бъде открита утре – 16 март.

За втора поредна година домакинството на олимпиадата се поверява на Регионалното управление на образованието във Варна и ЧСУ "Юрий Гагарин", "Камчия". Отличната високотехнологична образователна база и доказаният професионализъм в организацията по провеждане на националното състезание през миналата година, са гаранция за успешното представяне на участниците.

В Училището на бъдещето в "Камчия", в продължение на два състезателни дни, ще мерят знания 120-те най-добри ученици на България в областта на химията, които успешно преминаха регионалните кръгове на престижното състезание. Организатори на 50-то издание на олимпиадата са Министерството на образованието и науката на България и РУО - Варна, със съдействието на директора на ЧСУ "Юрий Гагарин", СОК "Камчия", кметовете на общините Аврен и Девня и ректора на Медицинския университет "Проф д-р Параскев Стоянов" – Варна. Спомоществователи на състезанието са флагманите на химическата промишленост в страната "Солвей – България", "Девня Цимент" АД, "Аквахим" АД и "Агрополихим" АД.

Церемонията по откриване ще започне в 17,30 на 16 март в Актовата зала на Учебно-възпитателния център "Юрий Гагарин". Участниците и гостите ще бъдат приветствани от Венцеслава Генова – началник на РУО - Варна, от Пенка Стоева – директор на ЧСУ "Юрий Гагарин" в "Камчия". Ще бъде поднесено приветствие от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Специално за юбилейното издание на Националната олимпиада, Министерството на образованието и науката ще връчи 40 плакета на учители, с принос в утвърждаването на олимпиадата по химия и опазване на околната среда и в подготовката на младите химици. Състезанието, в което участват ученици от 7 до 12 клас, ще се проведе в четири състезателни възрастови групи и в два етапа – теоретичен и експериментален.

Теоретичният кръг започва в събота – 17 март. Най-интересен както за участниците, така и за журито е експерименталният кръг. В неделя – 18 март, учениците ще правят качествени химически анализи за изследване на вещества, които се съдържат в разтвори. Участниците ще провеждат химичните реакции в модерните кабинети на ЧСУ "Юрий Гагарин", оборудвани с най-съвременна образователна техника за лабораторни изследвания, а също и с необходимите плотове, течаща вода и изходи за електричество, при спазване на всички изисквания за безопасност.

В съпътстващата програма на 50-та юбилейна олимпиада, участниците ще разгледат Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", ще посетят единствения в България Авиокосмически център с Планетариум, Музея на уникалните кристали и Славянския център. За учениците е организирана и екскурзия, в която ще имат възможност да се запознаят с достиженията на химическата компания "Солвей - България" в Девня.

В понеделник ще станат ясни и победителите. По регламент, първите 10 деца с най-висок резултат от Националната олимпиада ще бъдат поканени в разширения национален отбор на България, който се подготвя да представи страната ни в предстоящите международни състезания. А дванадесетокласниците - лауреати на Националната олимпиада, получили пълен отличен от състезанието в "Камчия", могат да кандидатстват в българските университети без да се явяват на приемен изпит. Санаторно–оздравителният комплекс "Камчия" е утвърден международен образователен, културен, спортен и обществен център, проектиран и построен за детски и младежки образование и отдих с инвестиция на правителството на Москва.

Той е предпочитана дестинация за провеждане на състезания, олимпиади, зелено училище и фестивали на творчеството, знанието и науката.

От: ПР-експерт при СОК "Камчия" ЕАД
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Павел Каменов     Дата: 2018-03-16 13:49:57    
Атака е курва на ГЕРБ.