Прегледи: 2004 - Коментари: 1
СМЪРТТА на Веселин Андреев

СМЪРТТА на Веселин Андреев СМЪРТТА на Веселин Андреев

Младите не го знаят, а някои от възрастните не го и помнят.

Този български поет, комунист и човек се самоуби малко след най-антибългарската дата в новата ни история – 10 Ноември 1989 г. Неговата душа, съвест, мисъл не издържаха на зверския антикомунизъм, който почна унищожението на Българско след настъпилата насила демокрация.

Тази смърт бе показателна в житейски, политически, естетически и философски смисъл. Няма смисъл да обяснявам на безсъвестните този акт на крайно решение на един зрял човек. Веселин Андреев бе вдъхновен от комунизма, от неговите идеали и като честен интелектуалец, комунист, партизанин-антифашист и хуманист не можеше да приеме черни пространства в своите духовни селения. Разбира се, ако той беше православен и вярващ човек, поетът нямаше да се самоубие, защото според Православието най-тежкият грях е именно самоубийството.

Слаба психика, казват негови съпартийци, разкаяние за жестокостите на комунизма, самодоволно протриват ръце новоизлюпените антикомунисти, често баш партийни членове и членки преди "дИмокрацията", вкл кандидат-президентката Цецка. А Веселин Андреев на няколко пъти е показвал, че не познава Светото писание. В една негова статия той пише: "Наскоро прочетох у Артър Милър: Какъв смисъл има човек да придобие целия свят, щом като загуби собствената си душа?" А тези думи са от Евангелието на Матей и са възлови в християнството, една от несменяемите идеи.

Евреинът Артър Милър няма нищо общо със свещената душа на християнството, а българският даровит поет го цитира, без да знае задните замисли на юдейско-американския драматург. Без пълно познание за водещите хуманистични идеи няма как да се разберат обществените процеси и промени, няма как да си дадеш сметка не само какво е комунизмът, демокрацията, а и най-вече ЦЯЛАТА стойност на живота.

Духовният лидер на човечеството и словянството Фьодор Достоевски казва, че не може да се разбере смисъла на живота, ако той не се изживее. Ако беше изчакал не 5, а 2 години, ако беше видял с очите си и душата си до къде ни доведе дяволската демокрация, Веселин Андреев не само че нямаше да се самоубие, а щеше да удвои силите си и да воюва с античовешката западна демокрация.

Но – смъртта на Веселин Андреев е урок за всеки мислещ човек, защото животът се дава само един-единствен път.

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: ВАСИЛ КАРАМИЛЕВ     Дата: 2018-03-15 09:31:46    
Такава беше съдбата на ИСТИНСКИТЕ КОМУНИСТИ у нас !!! Моят баща_БЕ ЕДИН ОТ ТЯХ !!! Той не прибегна до самоубийство,но чисто и просто_ЗАЛИНЯ КАТО ЧОВЕК !!! Затвори се_В СЕБЕ СИ_спря да говори_ВИЖДАХМЕ ГО_как страда !!! Намери смелост_ДА МИ СПОДЕЛИ_че"ако Ме види в редиците на фашистите_ЩЕ СЕ САМОУБИЕ !!! Живя до 86 годишна възраст,МОЖЕ БИ КРЕПЕЙКИ СЕ НА НАДЕЖДАТА,че аз ще бъда,ПРИНОСИТЕЛЯТ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕЯ,за която той бе ратувал,ЦЯЛ ЖИВОТ !!!