Прегледи: 1597 - Коментари: 0
ВАРНА през зимата

ВАРНА през зимата

На времето, през хубавите студентски години имах приятелка софиянка.

Тя никога не бе идвала във Варна през есента, зимата или пролетта. На гости през една прекрасна есен, тя бе възхитена от многоцветната Морска градина, от празните плажове и полупразните заведения край морето и в града. Направо беше решила да смени столицата и да заживее във Варна.

В същото време в София бе паднал половин метър сняг и беше доста студено, а във Варна нямаше и капка дъжд. Лекият бриз не бе дори хладен, а спокойните варненски улици подканяха за мили любовни разходки. Още нещо, по повод сегашната статия – Варна бе чиста, градът няколко години под ред печелеше наградата за "Най-чист град в Републиката". Дали хората имаха респект от властта и милицията, но имаше и ред, и видима чистота.

Тази зима във Варна изобщо като че ли не дойде, падна половин сантиметър сняг, до морето той се стопи преди още да падне. Аз измислих дори понятие за новия климатичен сезон: "Пролетна зима".

Но сега, като се движа из варненските улици, из Морската градина и малките градинки из центъра или по новите квартали, виждам огромни боклуци, които в събота и неделя почистващите фирми често не прибират. Общината, пардон, ние варненци, плащаме за чиста Варна, пък мръсотиите се набиват на очи. Качената снимка е от самия център на Варна, на 200 м от Общината, от градинката на Червения площад. Освен падналите листа, виждаме резултата от демократичното възпитание на младите "европейци" – празни пластмасови бутилки, като кошчетата са на по-малко от 10 м от празния фонтан. За десерт, хвърлят се ненужни битови предмети, които доказват какви демократични боклуци станаха варненци.

Грозотата на Варна не е толкова по неговите улици и градини, а в душите на хората, които все повече стават неспособни за доброто, прекрасното и човешкото.

Димитър Кунев - Български
Потребител:


Коментар: