Прегледи: 1697 - Коментари: 0
Тодоровден в Девня – незабравимо преживяване за децата

Тодоровден в Девня – незабравимо преживяване за децата Тодоровден в Девня – незабравимо преживяване за децата

февруари 24, 2018

В незабравимо преживяване за децата се превърна Тодоровден в Девня.

Арена на празника бе парк "Разсадника", където малчуганите имаха възможността да пояздят породисти коне. Най-малките пък се повозиха на каручка, теглена от послушно пони.

Въпреки студеното време градусът на настроението в парка достигна своя апогей. Организираният от Община Девня празник започна с музикално-танцова програма на откритата сцена. Там се изявиха самодейците от Народно читалище "Отец Паисий" с художествен ръководител Тодорка Узунова, която днес е именичка.

Изпълненията на детската фолклорна група "Сладкопойна чучулига", на женската фолклорна група "Росна китка" и на танцовия клуб "Емоция" сгряха душите на многолюдната публика. Народната певица от Широка лъка Василка Маринова, която е девненска снаха, изпълни две песни от своя край и зарази присъстващите с фолклорната магия на Родопа планина. Водещият Димитър Горчев разказа на публиката най-популярните легенди и обичаи, свързани с празника.

Кметът Свилен Шитов сърдечно благодари на всички девненци и на читалищните самодейци, които се отзоваха на поканата на Общината да отпразнуват Тодоровден в парка. Градоуправникът поздрави имениците и техните семейства, пожела им живот и здраве и увери, че местната власт ще продължава да тачи народните традиции.

Последва и кулминацията на празника, където малките девненци пояздиха породисти коне, придружавани от жокеи от конната база в село Кичево. Някои от малчуганите за пръв път в живота си имаха възможността да се докоснат до митичното животно, на което народните вярвания приписват неземни качества.

Сред смелчаците бе и заместник-кметът Донка Йорданова, която обязди ирландски кон.

ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ

От: Пресцентъра на община Девня
Потребител:


Коментар: