Прегледи: 2297 - Коментари: 0
Путин: Българските пенсионери и след 50 г ще са все бедни

Путин: Българските пенсионери и след 50 г ще са все бедни

В предизборно телевизионно интервю, руският президент Владимир Путин направи нещо като отчет на свършената работа.

Представи многобройни статистически показатели, вкл международни. Едни от най-интересните му цифри бяха за ръста на доходите на най-бедните слоеве в Русия, като се оказа, че например пенсионерите, са забогатели около 30 пъти, сравнени с началото на първия му мандат.

"Това се дължи на отказа ни от неолибералния икономически модел. Този модел дава всички ресурси на едно общество на големите корпорации, а после те решават евентуално какво да му дадат обратно. При нас нищо не даваха, и хората мизерстваха. Като премахнахме модела, сега сами разпределяме ресурсите си, и има повече за хората. Те го усещат" - обясни президентът, който със сигурност ще спечели нов мандат още на 1 тур, сочат социолозите. Водещият го попита да даде някакъв различен пример, защото много хора твърдят, че Русия просто има много ресурси и реално не развива никаква икономика.

"Много ресурси? Всяка страна има някакви ресурси. Ние имаме нефт и газ. Но България например има великолепни планини, море, и всички пътища минават през нея. Има по-големи златни залежи на глава от населението, сравнена с Русия. Има оловни мини. Има далеч по-добри почви от нас и е с по-добър климат за земеделие. Ето това ви е насрещният пример – друга страна с големи блага, в която хората не са доволни. Ще видите, че и след 50 г българските пенсионери ще са все така бедни. Няма причина да е друго. От 27 г са бедни и нищо не се променя. Като се запази моделът и след 50 ще е същото..." – обясни Путин.

"Вие твърдите, че България има повече злато от Русия?" – попита го водещият. "Да, на глава от населението, има много повече от Русия. Но какво се случва? Златото е в ръцете на чужди корпорации, които го изнасят. За държавата остават 2 % концесионна такса /Бел.РодБг - Ковцесионната такса на канадската и австралийска компания е 1,5 %./. Е, как да се нахранят пенсионерите тогава? Това е все едно някой да добива газа на Газпром, да го изнася, и да ни оставя 2 %. Какви пенсии щях да плащам аз тогава?" – отговори с реторичен въпрос президентът.

"Значи казвате, че неолиберализмът убива народите, а Русия се е спасила, защото се е отказала от него" – каза водещият. "Не ви ли изглежда странно Русия да задмине България по земеделска продукция, спрямо населението си? При положение, че България има по-добри територии, по-плодородни почви и повече топлина? Ето това е неолибералният модел..." – отвърна Путин.

Г.Н.
От: Знаме365
Потребител:


Коментар: