Прегледи: 790 - Коментари: 0
НЕВЕЖЕСТВО ЛИЛЯНОВО: Павлова щяла да говори на "кирилица"

НЕВЕЖЕСТВО ЛИЛЯНОВО: Павлова щяла да говори на "кирилица" НЕВЕЖЕСТВО ЛИЛЯНОВО: Павлова щяла да говори на "кирилица"

КАТО филолог съм чувал най-абсурдни твърдения за езика, но мога да оправдая обикновени хора, които решават да кажат "каквото им е на устата".

Обаче! Вчера министър Лиляна Павлова, моя съгражданка, счупи тъпомера.
/Снимка: РодинаБг.ком/

Милата, тя заяви в НДК-то, като част от Председателството на ЕС, че щяла да ГОВОРИ и пише на кирилица. Това момиче, инженер иначе, ще постигне непостижимото, нещо, което може да се види само в научно-фантастичен филм. Нейният глас ще "рисува" в пространството букви, това тя ще прави не с молив, четка или химикалка, а с говорните си органи, с човешкия си говорен апарат.

Разбира се след години, да речем 30, 50, 100, някой изобретател може да сътвори някакъв уред, който да изобразява видими букви във въздуха, само когато човек говори. Но днес? Мога да споделя възхищението си от Лиляна /тя лелее мечта за слава и за обем от както е в ГЕРБ/, че това здраво и набито момиче ще ГОВОРИ на кирилица.

Впрочем нека като филолог и да споделя какво е самата кирилица, тъй като доста наши журналисти /чети: гъзомийци на ФАЩ и Запада/, както и някои общественици /чети: невежи във филологията и изобщо в елементарни познания за езика, най-вече за историята на българския език – фонетична, графична, морфологична, синтатктична, лексикална/ се изказваха смело и АВТОритетно за тази азбука. Нека да отбележа, че тя е просто препис, леко усъвършенстван /но не повече от 10 %/ от гръцката азбука, по-точно от средногръцкото унциално писмо. /Виж на снимката: Гръцки букви в "българската" кирилица са А, В, Х, Е, З, К, Л, М, Н, О, П, Р, С, Т, Ф, У./ Освен тези 100 % гръцки букви, в кирилицата има 10 букви, привнесени от глаголицата – Б, Ж, Ц, Ч, Ш, Щ /леко променена/, Ъ, ь, Ю и Я. А глаголицата също е създадена от грък – Константин Кирил Философ.

Заслугата на българите е в това, че за разлика от гърците, които и до днес имат сложна графика, нашите книжовници са наложили горепосочените гръцки букви в нашия език като по-лесни за писане и четене. Това, което съм написал по отношение на кирилицата, го знае всеки първокурсник по българска или някоя от словянските /славянски е русизъм/ филологии.

Що се касае за желанието на министър Лилянчето Павлова да "говори на кирилица", то е равнозначно на всичко /почти/, което тя върши като професионален политик и инженер – "Два пъти го рязах майсторе, а то все късо!"

Димитър КУНЕВ
Потребител:


Коментар: