Прегледи: 1368 - Коментари: 0
Тайните биолаборатории на Пентагона

Тайните биолаборатории на Пентагона Тайните биолаборатории на Пентагона

ПРОЧЕТЕТЕ за жестоките ужаси, произвеждани от ФАЩ:

Американската армия произвежда смъртоносни вируси, бактерии и токсини в нарушение на Конвенцията на ООН, забраняваща производството на биологическо оръжие.

Документи от Пентагона разкриват шокиращи факти по военна програма за биологически експерименти в САЩ и по света. Военни учени под дипломатическо прикритие тестват изкуствено създадени вируси в биолаборатории на Пентагона в 25 държави. Стотици хиляди са системно излагани на инфекции от опасни патогени и неличими болести. Американските биолаборатории се финансират от Военната агенция към Департамента по отбрана – DTRA, по програма с бюджет от $ 2,1 млрд – Съвместна програма за биологическо сътрудничество /CBEP/, в държави от бившата СССР /Грузия и Украйна/, Близкия Изток, Югоизточна Азия и Африка.

На снимките: Лугър Център, Република Грузия
Лугър Център е разположен на 17 км от американската военно-въздушна база Вaзиани в предградията на Тбилиси.

Грузия – полигон за биологическо оръжие
В Лугър Център в грузинската столицата Тбилиси се намира биолаборатория на Пентагона, разположена само на 17 км от американската военно-въздушна база Вазиани. Военната програма се изпълнява от биолози от Американското военно-медицински поделение в Грузия /USAMRU-G/ и частни фирми-изпълнители по федерален договор с DTRA. Биолабораторията с Трета степен на биозащита е достъпна само за американски граждани с допуск до класифицирана информация. Те са с дипломатически имунитет, който им е даден по силата на Междудържавно споразумение с Грузия за сътрудничество в отбраната /2002 г/.

Споразумението между САЩ и Грузия дава дипломатически статут на американските военни и цивилни сътрудници, работещи по програмата. Според информация от Регистъра на федералните договори на САЩ дейностите в Лугър Център включват изследване на биологически агенти /антракс, туларемия/, вирусни заболявания /напр Крим-Конго хеморагична треска/ и "вземане на биологичен материал за бъдещи експерименти".

Частни фирми под дипломатическо прикритие
Изпълнители по военната програма на DTRA са чатни фирми. Те не се отчитат директно пред Конгреса и могат да заобикалят закона поради липсата на директен надзор. Цивилните сътрудници също така са с дипломатически имунитет, въпреки че не са дипломати. Следователно, частни фирми могат да работят по поръчки на американското правителство под дипломатическо прикритие без директен контрол от държавата домакин – Грузия. Тази практика се използва често от ЦРУ за агенти под прикритие.

Три частни американски компании работят в Лугър Център – CH2M Hill, Battelle and Metabiota. Освен за Пентагона, те изпълняват федерални проекти, свързани с биологически изследвания, за ЦРУ и други държавни агенции.

CH2M Hill има договор с DTRA за $ 341,5 мил по програмата на Пентагона за биолаборатории в Грузия, Уганда, Танзания, Ирак, Афганистан, Югоизточна Азия. Половината от тази сума /$ 161.1 мил/ е по договор за Лугър Център в Грузия. Според презентация на CH2M Hill по проекта, американската компания осигурява съхранение на биологически агенти в Лугър Център, където работи с биолози, ангажирани по производство на биологическо оръжие в миналото. Това са учени от друга американска компания, участваща в програмата на Пентагона в Грузия - Battelle Memorial Institute. Battelle е подизпълнител с договор за $ 59 мил. Компанията има опит с изследвания на биологически агенти, тъй като вече е работила по американската програма за биологическо оръжие по 11 договора с армията на САЩ в миналото /1952-1996/.

Източник: US Army Activities in the US, Biological Warfare Programs, т. II, 1977, с. 82

Battelle работи в биолаборатории на Пентагона в Афганистан, Армения, Грузия, Уганда, Танзания, Ирак, Афганистан и Виетнам. Компанията провежда изследвания и тестове с изключително токсични химикали и патогенни био агенти за широк спектър от държавни агенции на САЩ. Battelle има обществени поръчки на обща стойност $ 2 млрд и заема 23-то място в списъка на стоте най-големи изпълнители на обществени поръчки в САЩ.

Операция Clear Vision на ЦРУ
Операция Clear Vision /Ясен поглед – б.а/ /1997, 200 г/ е съвместна разработка на ЦРУ и Battelle за създаването на съветски тип бомба с антракс с цел проучване на методи за разпространение, за които ЦРУ предполага, че са изучавани в бившия СССР. Секретната операция на ЦРУ и Battelle е пропусната в декларациите на САЩ пред ООН, които страните, присъединили се към междунардния договор, са длъжни да подоват.

Топ секретни експерименти
Battelle управлява топ секретна биолаборатория /Национален център за биозащита – NBACC/ във Форт Детрик, Мериленд, по договор с Департамента за вътрешна сигурност /DHS/ през последното десетилетие. Компанията е сключила два десетгодишни федерални договора – за $ 344,4 мил /2006-2016/ и за $ 19,9 мил /2015-2026/.

NBACC е топ секретна лаборатория във Форт Детрик, Мериленд. Снимка: DHS
Някои от секретните експерименти, провеждани от Battelle в NBACC, включват: Оценка на технология за разпространение на прах; Оценка на опасното действие на аерозол от токсини; Оценка на вирулентността /силата на действие/ на B. Pseudomallei /Meliodosis/ под формата на аерозол в примати. Melioidosis има потенциал за биологическо оръжие. Бактерията е класифицирана като категория B биоагент и е изучавана от САЩ като възможно биологическо оръжие в миналото.

Освен военните експерименти в Лугър Център, Грузия, Battelle произвежда био агенти в топ секретната биолаборатория във Форт Детрик в САЩ. Според документи от NBACC биолабораторията извършва: генно инженерство на патогени и оценка на потенциала им като агенти за биотероризъм, нови, нетрадиционни начини на зараза от такива агенти, еорозолни тестове с примати.

Биолози създават генетично модифицирани патогени в биолабораторията във Форт Детрик, САЩ. Снимка: NBACC

Биолаборатории на Пентагона в епицентъра на епидемията от Ебола
Американската компания Metabiota Inc. е получила $ 18,4 мил по програмата на DTRA в Грузия и Украйна за научно-технически консултантски услуги. В официалния си профил в Интернет компанията предлага на клиентите си следните консултантски услуги: изследване на място на биологически заплахи, открития на патогени, реакция при епидемии и клинически изпитания. Metabiota Inc. е била наета от Пентагона по проект на DTRA преди и по време на епидемията от Ебола в Западна Африка. Компанията е получила $ 3,1 мил /2012-2015/ за работа в Сиера Леоне – една от държавите, най-силно пострадали от вирусната инфекция с Ебола.

Metabiota е работила по проект на Пентагона в епицентъра на епидемията от Ебола, където се намират три от американските военни биолаборатории.
Доклад на лекари от Viral Hemorrhagic Fever Consortium от 17 юли 2014 г обвинява Metabiota Inc. в култивиране на кръвни клетки в лабораторията в Сиера Леоне и погрешни диагнози на здрави пациенти, които компанията е диагностицирала като болни. Компанията отрича официално тези обвинения.

2011 г, церемония по откриване на Лугър Център в Грузия, Андрю Уебър /вдясно/ – тогава зам.-секретар по отбраната на САЩ /2009-2014/, зам.-координатор от Департамента по отбрана по кризата с Ебола в Африка /2014-2015/, в момента е служител на фирмата-изпълнител на обществената поръчка на Пентагона в Грузия и Украйна – Metabiota Inc.

Военни експерименти с хапещи насекоми
Ентомологична война е вид биологична война, която използва насекоми, за да разпространяват заразни болести. Докумнти от програмата в Грузия показват, че Пентагона извършва такива тестове с насекоми.

Хапещи мухи в Грузия
През 2014 г Лугър Център е оборудван със специално съоръжение за отглеждане на насекоми и започва проект за Пясъчни мухи в Грузия и Кавказ. Проектът покрива и територия извън Грузия – Кавказ. През 2014-2015 г пясъчни мухи от вида Phlebotomine са уловени и изследвани по друг проект "Дейности по наблюдение на остро фебрилно заболяване". Женските мухи са тествани за степен на инфекциозност. Трети проект, също включващ улов и анализ на мухи, изследва характеристиките на техните слюнчени жлези.

Хапеща муха в баня в Тбилиси. Същият вид мухи обитават предимно закрити помещения и могат да бъдат видени през цялата година в Грузия, независимо от сезона.

През 2015 г столицата Тбилиси е нападната от хапещи мухи. Те живеят на закрито, срещат се предимно в баните през цялата година, което не е типично за този тип мухи /обикновено размножителният им период в Грузия е изключително кратък – от юни до септември/. Свидетели разказват, че в баните им са се появили мухи, които хапят, докато се къпят.

Хапещи мухи в Дагестан, Русия
След началото на проекта на Пентагона по мухи в Грузия и Кавказ през 2014 г същите насекоми като тези в Грузия нападат и съседен Дагестан /Русия/. Според местни хора те причиняват обриви при ухапване, живеят в канализацията и се появяват в баните.

Снимкaтa e направенa през ноември 2017 г. в Грузия
Същият вид муха в Дагестан

Мухи от вида Phlebotomine пренасят опасни паразити в слюнката си и ги предават при ухапване в кръвта на човека. Заболяването, което причиняват, е от голям интерес за Пентагона. През 2003 г по време на войната в Ирак американски войници биват нападнати и жестоко ухапани от пясъчни мухи и се заразяват с леишмониасис. Заболяването е разпространено в Ирак и Афганистан. Ако не се лекува, острата форма на болестта е смъртоносна.

Доклад на Армията на САЩ, озаглавен "Членестоноги от медицинско значение в Азия и европейската част на СССР" /1967 г/, изброява всички местни насекоми, тяхното местообитание и болестите, които носят. Хапещи мухи, които живеят в канализацията, са също посочени в документа. Тяхното естествено местообитание обаче са Филипините, не Грузия и Русия.

Източник: "Arthropods of medical importance in Asia and the European USSR", US Army report, 1967

Операция Whitecoat: Инфектирани мухи заразяват доброволци с треска
Sand Fly1Според разсекретен доклад на Армията на САЩ /US Army Activities in the US, Biological Warfare Programs, 1977, vol. II, p. 203/ през 1970 и 1972 г експерименти с треска, причинена от ухапване от пясъни мухи, са проведени с доброволци при операция Whitecoat. Въпреки официалното прекратяване на американската програма за биологическо оръжие през 1969, през 1982 г. USAMRIID /медицински издледователски институт към армията/ провежда експеримент дали пясъчни мухи и комари могат да бъдат преносители на следните заболявания, които Пентагона проучва за техния потенциал като био оръжие: Rift Valley Virus, Dengue, Chikungunya, Eastern Equine Encephalitis.

Насекоми-убийци
Пентагона има опит в използването на насекоми за разпространение на зарази. Според частично разсекретен доклад на армията на САЩ от 1981 г, поредица от експерименти с насекоми са проведени в рамките на програмата за биологическо оръжие на САЩ.

Пентагона: Как се убиват 625 000 души само за 29 цента на жертва
Докладът от 1981 г сравнява два сценария – 16 едновременни атаки на град с комари от вида A. Aegupti, инфектирани с жълта треска, и аерозолна атака с туларемия, и оценява ефектиността им по отношение на разходи и брой жертви. Операция Big Itch /Голямото чесане – б.а/ – Полеви тестове с тропически бълхи от вида Xenopsylla cheopis са направени за оценка на годността на тези насекоми в биологическа война.

Операция Big Buzz /Голямото жужене – б.а/ – 1 мил комари от типа A. Aeugupti са създадени в лабораторни условия, 1/3 от тях са поставени в муниции и пуснати от самолет или разпръснати от земята. Комарите оцеляват спускането от самолет и при приземяването си търсят кръв от хора.

Източник: Evaluation of Entomological Warfare as a potential Danger to the US and European NATO nations, US Army, March 1981 Report

Операция May Day /сигнал за тревога – б.а/ Комари от типа Aedes Aegupti са разпръснати от земята при операция в щата Джорджия, САЩ.
Части от доклада като "Масово производство на Aedes Aegypti" не са разсекретени, което означава, че операцията продължава все още. Aedes Aegypti е преносител на болести като тропическа треска, чикунгуня и Зика /вирус, който причинява генетически малформации в новородени".

Операция Bellweather /Водач – б.а/: Американското командване за химически изследвания (звено Биологически оръжия) провежда поеви тестове с комари на доброволци за оценка на броя ухапвания и факторите, които влияят на комарите да хапят. Експериментите с войници са на полигон в Дъгуей /Dugway Proving Ground/, щата Юта през 1960 г.

Източник: Outdoor Mosquito Biting Activity Studies, Project Bellweather I, 1960, Technical Report, US Army, Dugway Proving Ground

Военни експерименти с тропически комари и кърлежи в Грузия
Такива видове комари и бълхи /изучавани в миналото по военната програма за био оръжия/ се изучават и събират за изследвания и тестове в Лугър Център в Грузия. По проект на DTRA "Вируси и други арбовируси в Грузия" /вируси, които се разпространяват от комари и кърлежи – б.а/ през 2014 г за първи път в Грузия е открит тропически комар от вида Aedes Albopictus и след отсъствие от 60 г – комар от вида Aedes Aegypti.

И двата вида комари са преносители на жълта треска, остра тропическа треска, чикунгуния и Зика. Освен в Западна Грузия същите комари Aedes albopictus, по данни на Европейския център за контрол и превенция на болестите, се срещат също в съседна Русия /Краснодар – до границата с Грузия/ и Северна Турция /в граничната зона с Грузия/. Разпространението им не е обичайно за тази част на света.

Aedes Aegupti са разпространени само в Грузия, Южна Русия и Севрна Турция. Те са забелязани за пръв път през 2014 г след началото на програмата на DTRA в Грузия.

По друг проект на DTRA "Епидемиология на туларемия в Грузия" /2013-2016/ 6 148 кърлежа са събрани от земята, 5 871 – от добитък, 1310 бълхи и 731 кърлежа са хванати за изследване. През 2016 г допълнително още 21 590 кърлежа са събрани и изпратени за анализ в Лугър Център.

Епидемия от антракс в Грузия и клинични изпитания на хора
През 2007 г Грузия прекратява задължителната годишна ваксинация срещу антракс на домашните животни. В резултат избухва епидемия и заболеваемостта достига своя пик в 2013 г. През същата година НАТО започва клинични изпитания с хора на нова ваксина срещу антракс в Лугър Център.

През 2007 г грузинското правителство слага край на задължителната ваксинация срещу антракс за 7 г въпреки избухналата епидемия. През 2013 г НАТО започва изпитания с нова ваксина в Грузия.

Пентагона изучава руски антракс
Антракс е един от агентите за биотероризъм, които са разработени като био оръжие от американската армия в миналото. Въпреки твърденията на Пентагона, че настоящата програма е само защитна, фактите сочат обратното. През 2016 г американски учени в Лугър Център провеждат изследване "Genome Sequence of the Soviet/Russian Bacillus anthracis Vaccine Strain 55-VNIIVViM", финансирано от DTRA по програмата в Тбилиси, под надзора на Metabiota /изпълнител по федералния проект на Департамента по отбрана на САЩ в Грузия/.

34 души заразени с Крим-Конго хеморагична треска в Грузия
Крим-Конго хеморагична треска се причинява от инфекция с вирус, чийто преносител са кърлежи. През 2014 г 34 души /сред които и 4-годишно дете/ са диагностицирани с това заболяване, трима умират и е обявена епидемия. По същото време биолози от Пентагона изучават вируса в Грузия по проект на DTRA "Epidemiology of febrile illnesses caused by Dengue viruses and other Arboviruses in Georgia". Проектът включва тестове на пациенти със симптоми на треска и събиране на кърлежи за лаборатерен анализ като възможни преносители на Крим-Конго хеморагична треска.

Източник: NCDC-Georgia

Източникът на епидемията остава неизвестен и до днес. Само един кърлеж от всички кърлежи, събрани в селата, където има епидемия, е позитивен за опасния вирус, сочи доклад на Департамента по ветеринарна медицина в Грузия. Въпреки твърденията на местните власти, че вирусът се разпространява в хора от животни, всички кръвни проби на животни се оказват отрицателни. Липсата на инфектирани кърлежи и животни е необяснима предвид резкия скок на случаи на заболяването сред хората, което означава, че вирусът е разпространен по изкуствен, а не по естествен път. През 2016 г допълнително още 21 590 кърлежи са събрани за ДНК база данни за бъдещи изследвания в Лугар Център по друг проект на Пентагона, свързан с вируса-причинител на Крим-Конго хеморагична треска "Assessing the Seroprevalence and Genetic Diversity of Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Virus /CCHFV/ and Hantaviruses in Georgia".

Симптоми на пациент с Крим-Конго хеморагична треска
Военна биолаборатория в епицентъра на смъртоносна епидемия в Афганистан

237 случая на Крим-Конго хеморагична треска /CCHF/, 41 от които - с фатален край, са регистрирани в Афганистан, през декември 2017 г. Според министерството на здравеопазването на Афганистан повечето от случаите на зараза са в столицата Кабул /71 случая, от които 13 – смъртни/, и провинцията на Херат до границата с Иран /67 слуая/.

Афганистан е една от 25-те държави по света, на чиято територия има биолаборатории на Пентагона. Проектът в Афганистан е част от американската Съвместна програма за биологическо сътрудничество /CBEP/, финансирана от DTRA. Компаниите, наети по програмата в Афганистан, работят и в Лугар Център в Грузия - CH2M Hill и Battelle. CH2M Hill има договор за $ 10,4 мил /2013-2017/. Компаниите-изпълнители в Грузия и Афганистан са едни и същи, както и заболяванията, които се разпространяват сред местното население.

Защо Пентагона събира и изучава прилепи
Предполага се, че прилепите са първоизточник на вируса Ебола, Близкоизточния респираторен синдром /MERS/ и други смъртоносни болести. Въпреки това досега не е известен начинът, по който тези вируси стигат до хората. DTRA има редица проекти по изучаване на патогени от военно значение в прилепи по Съвместната програма за биологическо сътрудничество /CBEP/.

221 прилепа са подложени на евтаназия в Лугър Център за изследвания през 2014 г. Прилепите са набедени за първоизточник на смъртоносната зараза с Ебола в Африка /2014-2016 г/. Въпреки това и до момента не е предоставено убедително доказателство как точно вирусът "е скочил" от прилеп в човек, което поражда подозрения за изкуствен, а не естествен път на разпространение на заразата.

Генното инженерство на вируси е легално в САЩ
46MERS-CoV се смята за вирус, който произлиза от прилепи и се разпространява директно сред хората или "прескача" в камили и оттам - в човека. Въпреки това, както и при вируса на Ебола, точните пътища на зараза все още не са известни. По данни на СЗО до юни 2017 г в света са регистрирани 1980 случая, 699 от които – с фатален изход, в 15 държави.

Смъртността при MERS е 40 %. Източник: СЗО
MERS-CoV е един от вирусите, които са генно модифицирани в САЩ и изучавани от Петнагона. Доказателство за това е временната забрана на президента Обама през 2014 г на държавно финансиране на проекти, свързани с генно инженерство на MERS, както и на грип и SARS. През 2017 г мораториумът е вдигнат и научните експерименти продължават. Те целят да увеличат заразността и силата на действие на патогените. Такива експерименти с възможна двойна употреба са легални в САЩ.

Туларемията като био оръжие
Туларемията, известна още като заешка треска, е касифицирана като агент за биотероризъм и е изучавана от американските военни в миналото. Въпреки това интересът на Пентагона към тази болест и преносителите й – кърлежи и гризачи, продължава и до днес. DTRA провежда редица проекти по туларемия и други изключително опасни патогени в Грузия. Т.нар. изключително опасни патогени представляват сериозна опасност за общественото здраве и имат потенциала да бъдат превърнати в биологическо оръжие. Доказателство за тяхното военно значение са следните проекти: Epidemiology and Ecology of Tularemia in Georgia /2013-2016/ /60 000 преносители на заболяването са събрани за научни опити - изолиране на нови щамове и геномни изследвания/; Epidemiology of Human Tularemia in Georgia; Human Disease Epidemiology and Surveillance of Especially Dangerous Pathogens in Georgia (изследване на опасни патогени в пациенти с треска от неустановен произход и хеморагична треска/септичен шок).

F. Tularensis е бактерия, която има потенциал за биологическо оръжия. Има опасност да бъде използвана за аерозолна атака при биотероризъм. Туларемия е едно от био оръжията на американската армия в миналото.

Източник: 1981 US Army Report

Биолаборатории на Пентагона разпространяват болести в Украйна
DTRA финансира 11 биолаборатории в бившата съветска република
Американската програма е "конфиденциална информация"

Украйна няма никакъв контрол върху военните биолаборатории на своя територия. Съгласно Споразумение между Департамента по отбрана на САЩ и Министерството на здравеопазването на Украйна, подписано през 2005 г: Украинското правителство няма право да разкрива публично "конфиденциална информация" по американската програма; Украйна се задължава да предаде на Департамента по отбрана на САЩ патогени за биологически изследвания; Пентагона има достъп до държавните тайни на Украйна.

Военни учени под дипломатическо прикритие
Сред поредицата споразумения между САЩ и Украйна е създаването на Научно-технологически център в Украйна /STCU/ – международна организция, финансирана предимно от анериканското правителство, на която е предоставен дипломатически статут. STCU официално финансира проекти на учени, които са работили по съветската програма за биологческо оръжие. За последните 20 г. центърът е инвестирал $ 285 мил в 1 850 проекта на учени, ангажирани в миналото в производството на оръжия за масово унищожение. Сътрудниците на центъра работят под дипломатическо прикритие.

364 смъртни случая от свински грип в Украйна
Една от биолабораториите на Пентагона се намира в Харков, където през януари 2016 г 20 украински войници умират от свински грип само за два дни, а други 200 са хоспитализирани. Правителството на Украйна не съобщава за смъртните случаи. До март същата година 364 души умират от грип в Украйна /81,3 % от случаите са причинени от A /H1N1/ pdm09 – щамът, причинил световната пандемия от свински грип през 2009 г.

Полицията разследва зараза от неличима болест
Хепатит А става причната за необяснима епидемия в Югоизточна Украйна през последните няколко месеца, където са разположени повечето от биолабораториите на Пентагона.

Hepatitis A Ukraine BG
37 души са хоспитализирани в град Миколаев през януари 2018 г. Местната полиция разследва "зараза с човешки имунодефицитен вирус и други неличими болести". Преди три години повече от 100 души в същия град се заразяват с холера. Подозира се, че и двете епидемии са причинени от заразена питейна вода.

60 души с хепатит А са приети в болница в град Запорижя през лятото на 2017 г. Причината за заразата остава неизвестна. В област Одеса 19 деца от дом за сираци са хоспитализирани заради заразната болест през юни 2017 г. 29 случая на хепатит А са регистрирани в Харков през ноември същата година. Вирусът е изолиран в заразена питейна вода. В Харков се намира една от биолабораториите на Пентагона, която се подозира за предполагаем източник на епидемията от свински грип, отнела живота на 364 украинци преди две години.

Епидемия от холера в Украйна и Русия
33 души са заразени с холера през 2011 г в Украйна. Епидемията се повтаря през 2014 г, когато повече от 800 украинци са диагностицирани с опасното заболяване. През 2015 г само в град Миколаев са регистрирани над 100 нови случая на холера.

Нов и изключително опасен щам на холера /Vibrio cholera/ със същата генетична структура като този в Украйна поразява Москва през 2014 г. Проведеното генетично изследване доказва, че изолираният щам в руската столица е същият като причинителя на епидемията в съседна Украйна.

Една от американските компании, които работят в Украйна, Southern Research Institute, има проекти и изслевания, свързани с холера, както и с грип и Зика – болести от военно значение за Пентагона. Освен Southern Research Institute в биолабораториите в Украйна работят още две американски компании - Black&Veatch и Metabiota.

Black & Veatch Special Project Corp. има договор за $ 198,7 мил с DTRA да построи и оборудва биолаборатории в Украйна /по два 5-годишни договора през 2008 и 2012 г на обща стойност $ 128,5 мил/, както и в Германия, Азербайджан, Камерун, Тайланд, Етиопия, Виетнам, Армения.

Metabiota Inc. е получила $ 18,4 мил по програмата на DTRA в Грузия и Украйна. Компанията е получила още $ 3,1 мил /2012-2015/ за работа в Сиера Леоне – една от държавите, най-силно пострадали от вирусната инфекция с Ебола.

Southern Research Institute е главен подизпълнител по програмата за Украйна от 2008 г. досега. Компанията е един от главните изпълнители и по програмата на САЩ за биологическо оръжие в миналото с 16 договори между 1951 и 1962 г.

Source: US Army Activities in the US, Biological Warfare Programs, vol. II, 1977, p. 82

Бивш съветски учен произвежда антракс за Пентагона
Southern Research Institute е подизпълнител по военна разработка, свързана с изследване на антракс, през 2001 г. Главният изпълнител по договора с Пентагона е Advanced Biosystems, с президент към онзи момент – Кен Алибек /бивш съветски учен от Казахстан, който е емигрирал в САЩ през 1992 г/. Кен Алибек е бил първи зам.-директор на Биопрепарат, където е отговарял за програмата за биооръжия на СССР. Той е и главен експерт по производството на антракс по същата програма. След като напуска държавата си, започва да работи по проекти на Пентагона и получава американско гражданство.

$ 1,28 мил за лобизъм в Конгреса, Държавния департамент и Пентагона
Southern Research Institute лобира в американския Конгрес и Държавния департамент за "проект за американското разузнаване" и "проект, свързан с военна разработка". Лобистките доклади съвпадат с началото на програмата за биолаборатории на САЩ в Украйна и други бивши съветски републики. Компанията е платила $ 250 000, за да лобира пред сенатор Джеф Сешънс /в момента главен прокурор на САЩ, назначен от Даналд Тръмп/ през 2008-2009 г, когато получава редица федерални поръчки.

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс, сенатор от щата Алабама /1997-2017 г/

За 10 г /2006-2016 г/ Southern Research Institute е платил $ 1,28 мил за лобизъм в Конгреса, Държавния департамент и Департамента по отбрана. Помощникът на Джеф Сешънс на Капитол Хил – Уотсън Доналд, в момента е главен директор в Southern Research Institute.

Уотсън Доналд

Полицията разследва натравяне с бутолинов токсин в Украйна
67115 случая на ботулизъм, 12 от които с фатален край, са регистрирани в Украйна през 2016 г. През 2017 г Министерството на здравеопазването на Украйна потвърждава за 90 нови случая, 8 от които - приключили със смърт, на отравяне с ботулинов токсин /един от най-отровните биологически токсини/. Според местните здравни власти причината за епидемията е хранително отравяне. Полицията разследва причините за масовото отравяне с ботулинов токсин. През 2014 г украинското правителство спира доставките на ботулинов антитоксин и по време на епидемията /2016-2017/ няма налични ваксини на склад в Украйна. Ботулизъм е рядка и изключително опасна болест, причинена от токсин, кото се отделя от бактерията Clostridium botulinum. 1 грам от токсина може да убие 1 мил души.

Ботулиновият невротоксин представлява една от основните заплахи от биотероризъм заради изключително силното действие на токсина, неговото лесно производство и транспортиране. Предизвиква парализа на мускулите, дихателна недостатъчност и накрая смърт, ако не се окаже веднага спешна медицинска помощ. 1 грам от токсина, разпространен при оптимални условия и въведен през дихателните пътища в организма, може да убие 1 мил души. Начините за разпространение са чрез аерозол или със заразена храна и вода.

Пентагона произвежда живи вируси, бактерии и токсини
Ботулиновият токсин е тестван като био оръжие от американската армия в миналото, както и антракс, бруцела, туларемия и др., сочи разсекретен доклад на Пентагона. Въпреки официалния край на програмата през 1969 г, документи от Армията на САЩ показват, че същите военни експерименти продължават и в момента. Пентагона произвежда и тества био агенти в същото военно поделение, както и в миналото – полигонът Дъгуей /Dugway Proving Ground/.

Полеви тестове сега:
Източник: Capabilities Report 2012, West Desert Test Center

Полеви тестове в миналото:
Източник: 1977 US Army Report, p. 135

Фабрика за био оръжие в САЩ
Американската армия произвежда био агенти в специално военно съоръжение в поделението в Дъгуей в щата Юта, разкрива доклад на армията на САЩ от 2012 г. Полигонът е на подчинение на Командването за изпитания и оценка към Департамента по отбрана. Отговорна за производството на био агенти е отделна дивизия - The Life Sciences Division /LSD/ в Дъгуей. Според военния доклад учени от дивизията произвеждат и тестват аерозол от био агенти в специално тестово съоръжение - Lothar Saloman Life Sciences Test Facility /LSTF/.

Lothar Saloman Life Sciences Test Facility /LSTF/, където се произвеждат и тестват аерозоли от био агенти.
Снимка: Dugway Proving Ground

Биологически агенти, произвеждани от американската армия в Дъгуей, Юта, САЩ
Източник: Capabilities Report 2012, West Desert Test Center
Дивизията се сътои от две зена: аерозолна технология и микробиология. "Аерозолното" звено създава аерозоли, а колегите им микробиолози произвеждат бактериите, токсините, вирусите и биологическите симуланти, които биват подлагани на тестове в аерозолни камари или на полеви тестове – изпитания на открито. Лабораториите за ферментация, които са разположени в същата сграда / Life Sciences Test Facility/ създават бактерии в т.нар. ферментатори с капацитет от 2 до 1500 л.

Голям 1500-литров ферментатор за бактерии
Лабораторията за пост-продукция изсушава и смила готовия материал.
Снимки: Dugway Proving Ground
След като био агентите са произведени, учени провеждат аерозолни тестове с тях в специални аерозолни камари. Снимки: Dugway Proving Ground

Експерименти с аерозол от ботулинов невротоксин и антракс
Документи доказват, че американската армия произвежда, притежава и тества аерозол от най-смъртоносния токсин, известен досега – ботулиновия невротоксин. През 2014 г Департаментът на армията закупува 100 мг ботулинов токсин от компанията Metabiologics за изпитания на полигона в Дъгуей.

Експериментите датират от 2007 г, когато неупоменато количество от токсина е доставено от същата компания. Според военния доклад от 2012 г във военното съоръжение в Дъгуей се извършват тестове с аерозол от ботулинов невротоксин и антракс, както и с аерозоли от други биологически агенти.
Източник: Capabilities Report 2012, West Desert Test Center

Изпитания на открито
Военни документи и снимки от полигона в Дъгуй показват, че Пентагона разработва различни методи за разпръскване на агенти за биотероризм, включително и чрез експлозиви.
Източник: Capabilities Report 2012, West Desert Test Center
Разпръскване на био симуланти чрез експлозиви. Снимки: Dugway Proving Ground
Разпръскване на втечнени био агенти
Разпръскване на био агенти на прах. Снимки: Dugway Proving Ground

Аерозолни спрейове
Отчетът за дейността на поделението в Дъгуей изброява различни технологии за разпръскване, включително и чрез биоаерозолни спрейове. Според документите на армията те могат да бъдат монтирани на автомобил или носени на гръб като раница, с възможност за монтиране на помпа за по-голяма точност на разпръскването. Тези спрейове могат да разпръскват от 50 до 500 мл биоаерозол на минута от 12-литрови контейнери.

САЩ тестват бактерия от фабриката за био оръжие на Саддам Хюсеин
Bacillus thuringiensis e патоген в насекомите, който се използва като биопестицид. Същата бактерия B. thuringiensis /BT/ Al Hakam е открита в Ирак през 2003 г от Специалната комисия на ООН, водена от САЩ. Бактерията е наречена Ал Хакам, каквото е и името на ираксата фабрика за биологическо оръжие. Освен за полеви тестове на Пентагона, същата бактерия се използва повсеместно в САЩ и за създаването на генно модифицирана царевица, резистентна към вредители. Снимки, публикувани от ЦРУ, доказват, че бактерията е открита от САЩ в Ирак. Според ЦРУ ампули, съдържащи биопестицида, са намерени в дома на учен от фабриката Ал Хакам.
ЦРУ: Общо 97 ампули, включително и такива с етикети от Ал Хакам, са иззети от дома на учен в Ирак през 2003 г Снимка: ЦРУ

Според информация от регистъра на федералните договори на САЩ Пентагона извършва тестове с бактерията, произведена и иззета от фабриката за биологическо оръжие на Саддам Хюсеин в Ирак. Федерален проект на DTRA за лабораторен анализ и полеви тестове с бактерии. Източник: govtribe.com
Полеви тестове с био симуланти /бактерии/

Американската армия е провеждала същите тестове с бактерии по програмата за биологоческо оръжие в миналото. От 1949 до 1968 г са проведени 27 полеви теста на обществени места.
Източник: US Army Activities in the US, Biological Warfare Programs, vol. II, 1977, с. 125-126

Полеви тестове в Чечня
DTRA, агенцията, която ръководи военната програма в Лугър Център в Грузия, е подозирана в съпричастност към инцидент, случил се през пролетта на 2017 г в Чечня. Местни хора съобщават за дрон, който разпръсква бял прах близо до руската граница с Грузия. Гранична полиция на Грузия не коментира инцидента.

Проверка в регистъра на федералните договори на САЩ показва, че DTRA има пълен достъп до границите на Грузия по федерален проект за за $ 9,2 мил Дейностите по проекта "Сигурност на съхопътната граница на Грузия" са възложени на частна фирма - Parsons Government Services International, която вече реализира подобни проекти по границите на Либия, Ливан, Йордания и Сирия по договори с Пентагона.

Генно модифицирани насекоми пренасят генно модифицирани вируси
Пентагона инвестира $ 65 мил в генно инженерство през последната година. Агенцията за военно-изследователски проекти /DARPA/ е сключила договори със седем изпълнителя за генно инженерство в насекоми, гризачи и бактерии по програмата Safe Genes. Генетичните изменения трябва да бъдат извършени с новата технология CRISPR-Cas9.

По друга военна програма - Insect Allies, нови гени се вкарват в насекоми, така че да могат да пренасят генетично модифицирани вируси в растения. Програмата с бюджет $ 10,3 мил на DARPA включва генно инженерство в насекомите и във вирусите, които те пренасят. Ecological Niche-preference Engineering е трета военна програма, чиято цел е да създаде генно модифицирани организми, които могат да издържат на определени температури, да променят местообитанието си и източниците си на храна.
Source: fbo.gov

Генно модифицирани хора
Освен генно инженерство в насекоми и във вирусите, които пренасят, Пентагона иска да променя генетически хора. Проектът на DARPA Advanced Tools for Mammalian Genome Engineering цели да открие нова биологическа платформа в човешкото тяло, чрез която да се вкарва нова генетична информация и така да се изменят хора на ниво ДНК.

99DARPA иска да вкара нова 47-ма изкуствена хрозмозома в човешката клетка. Тази хромозома ще пренася нови гени, които ще бъдат използвани за генно модифициране на хора. Американската компания SynPloid Biotek LLC има два договора по програмата на обща стойност $ 1,1 мил: 2015-2016 – $ 100,600 за първата фаза на проекта; 2015-2017 – $ 999,300 за работа, която не е упомената в регистъра на федералните договори. Компанията има само двама служители и никакъв опит в предишни биологически изследвания.

Топ-секретно изследване на синтетични вируси
Между 2008 и 2014 г САЩ инвестира $ 820 мил в синтетична биология. По-голямата част от тази инвестиция е направена от Департамента по отбрана. Повечето от изследванията са класифицирана информация. Сред тях са редица засекретени изследвания на научна група oт военни учени - Джейсън /JASON group/ – напр. Новопоявяващи се вируси, Генно инженерство и Синтетични вируси.

Джейсън е научна група, която предоставя консултантски услуги на правителството на САЩ в областта на отбраната и научните технологии. Създадена е през 1960 г. Повечето от изследванията й са засекретени. За административни цели дейността на групата се управлява от MITRE Corporation, компания, която сключва договори с Департамента по отбрана, ЦРУ и ФБР. От 2014 г досега MITRE има договори на стойност $ 27,4 мил с Департамента по отбрана.

Въпеки че изследванията на Джейсън са засекретени, доклад на ВВС на САЩ - Biotechnology: Genetically Engineered Pathogens /Биотехнологии: Генно модифицирани патогени – б.а/ дава представа за част от научните разработки на военните учени. Те изследват 5 групи генно модифицирани патогени, които могат да бъдат използвани като биологическо оръжие. Това са: "двойни" биологически оръжия /смъртоносна комбинация от два вируса/, болести, които сменят "домакина" /животински вируси "прескачат" в хора – напр. вирусът Ебола/, скрити вируси, дизайнерски болести. Дизайнерските болести могат да бъдат създадени така, че да атакуват определена етническа група или генотипове и да бъдат използвани като етнически биологически оръжия.

Етнически био-оръжия
Етнически биологически оръжия /биогенетически оръжия/ са оръжия, които теоретично атакуват главно определени етнически групи или генотипове. Въпреки че официално разработката на такива оръжия никога не е била потвърждавана публично, документи показат, че САЩ събират биологичен материал от определени етноси – руснаци и китайци. ВВС на САЩ събират конкретно руски образци от РНК и синовална тъкан по федерален проект: Russian RNA and synovial tissue samples, информация за който е публикувана в регистъра на обществените поръчки на САЩ.
Източник: fbo.gov

Освен от руснаци, според информация от регистъра за обществени поръчки САЩ събират биологичен материал от здрави и болни от рак пациенти в Китай. Националният Онкологичен институт събира биологичен материал от 300 китайци от градовете Линксиан, Зенгоу и Ченгду.

Друг федерален проект /Serum Metabolic biomarkers discovery study of Esophageal Squamous Cell Carcinoma in China/, включва анализ на 349 серумни проби от китайци.
Националният Онкологичен център на САЩ събира биологичен материал от пациенти в Онкологичната болница в Пекин.

Китайски биологичен материал се събира и изследва по редица федерални проекти, включително слюнка и ракова тъкан. Във федералния регистър на САЩ са публикувани следните обществени поръчки за образци от китайци: Genotyping DNA Samples , Breast cancer tissue blocks, Saliva samples of 50 families , Genotype 50 SNP'S for DNA samples , Genotypes from 3000 cases of gastric cancer and 3000 controls .

Ваксини от тютюн
Как Пентагона помага на тютюневи компании да печелят от Ебола
Агенцията за военно-изследователски проекти /DARPA/ към Департамента по отбрана инвестира $ 100 мил в производство на ваксини срещу опасни вируси от листата на тютюн. Компаниите, участващи в проекта, са собственост на най-големите тютюневи концерни: Mediacago Inc. е съсобственост на Филип Морис, а Kentucky BioProcessing, дъщерна компания на Рейнолдс Америкън, е собственост на Бритиш-Америкън Тобако. В момента те произвеждат ваксини от тютюн срещу грип и Ебола.

Програмата Blue Angel /Син Ангел – б.а/ с бюджет от $ 100 мил започва още през 2009 г в отговор на пандемията от свински грип. Компанията Medicago получава $ 21 мил от DARPA за производството на 10 мил дози ваксина срещу свински грип само в рамките на един месец. Мениджърът на програмата Син Ангел на Пентагона д-р Джон Джулиъс дава следното обяснение: "Въпреки че има много други растения, които се изследват за ваксини, правителството на САЩ избра да инвестира в производството на ваксини в листата на тютюн".
Снимки: DARPA

Производството на ваксини от растения действа на следния принцип: учени изолират антиген /който да предизвика имунна реакция в човешкото тяло/ от определен вирус, срещу когото трябва да се произведе ваксина. Протеин от този антиген се вкарва в бактерии, които инфектират листата на растения. Инфектираните изкуствено листа на растения започват да произвеждат протеин, който се извлича и се приготвя за употреба под формата на ваксини.

Не е ясно защо Пентагона инвестира точно в "тютюневи ваксини". Лобистките доклади на една от компаниите – Medicago, съсобственост на Филип Морис, сочат, че тютюневата компания плаща $ 495 000 за лобизъм в Департамента по отбрана, Конгреса и Департамента по здравеопазване на САЩ за „финансиране за развитие на технология за готовност в подкрепа на общественото здраве“. Пентагона финансира тютюневи компании да развият нова технология и да печелят от ваксини.

Биологическите експерименти са военни престъпления
Глава 8 от Римския статут на Международния наказателен съд определя биологическите експеримети като военни престъпления. САЩ обаче не е страна-членка по международния договор!

И не може да бъде съдена за военни престъпления.

От: mesbg.org/новини/2018-01-15-15-51-28html
Потребител:


Коментар: