Прегледи: 778 - Коментари: 1
Патриотите с призив към ГЕРБ да оттеглят Истанбулската конвенция

Патриотите с призив към ГЕРБ да оттеглят Истанбулската конвенция

Има редица пропуски в процедурата по приемане на документа

"Искам категорично да кажа, тук от името на моите колеги, съгласувано с цялата група, че ние, "Обединени патриоти" сме "против" Истанбулската конвенция и няма да гласуваме за нея."

Това заяви на пресконференция днес лидерът на АТАКА и председател на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Националистът също така призова медиите да не спекулират с темата и да не боравят със спекулативни заглавия и термини.

"Без значение от превода на някои понятия от френски или английски език, самата конвенция вкарва неприемливи за нас обяснения за пола. Това отваря врата за налагане по-късно, по-нататък на понятие трети пол, междуполови бракове – нещо, което ние категорично отхвърляме и няма да приемем никога." - допълни още Сидеров. Националистът посочи и редица пропуски в процедурата за приемане на международни документи от този тип и посъветва ГЕРБ да преусмисли позицията си:

"По начало присъединяването на България, в лицето на Министерството на правосъдието през 2016 г, както и гласуването в МС е станало неправомерно. Нарушен е член 4 от Закона за международните договори на Република България, по-точно ал.2, евентуално и 3. Тези текстове изискват при проект на такъв международен договор да се прилагат законови и подзаконови мерки, които следват от подписването на този договор. Това не е направено нито в правосъдието 2016 г, нито сега в МС, когато беше приета и там, макар че 8 от министрите и вицепремиерите гласуваха "против".

За това, ние се обръщаме много аргументирано с призив към партия ГЕРБ да изтегли тази конвенция, да не я вкарва в парламента за ратификация, поради редица несъответствия и нарушения, буквално законови нарушения при нейното подписване. Имаме много по-важни и засягащи интереса и живота на българите въпроси, да се занимаваме с тях. Нашият призив е отправен с добронамереност, не с някаква деконструктивна цел. Напротив, искаме да помогнем да ГЕРБ да осъзнае, че това в момента не е належащо. Може би някой лобира, може би има някакви лобистки кръгове, които искат да мине тази конвенция. По-разумното е да я отхвърлят, засега да не влиза в пленарна зала."

"Бих искал да изброя държавите, които не са подписали тази конвенция, тя е инициатива на Съвета на Европа, не на Европейския съюз. 47 държави участват в този съвет, не са я подписали до днес: Армения, Азербайджан, Руската федерация, Канада, Ватикана, Япония, Мексико и САЩ, те не са в Европа, но са определящи държави, България, Хърватия. Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Молдова, Словакия и др."

Борис Ячев от "Обединени патриоти” пък заяви, че позицията на политическа партия НФСБ е в пълен синхрон с позицията на коалиция ,,Обединени патриоти”.

"Нашата партийна позиция беше изразена още преди две седмици от г-н Валери Симеонов при обсъждане в Министерски съвет, когато той не само гласува "против" заедно с Красимир Каракачанов, но убеди и министри от ГЕРБ да гласуват срещу Истанбулската конвенция. По повод вчерашно мое изявление в лично качество, което беше неточно интерпретирано, искам да заявя, че всички депутати на НФСБ, без изключение, ще гласуват "против" Истанбулската конвенция, независимо с превод или без превод и се присъединяваме към призива на нашата парламентарна група, призив към ГЕРБ, да не бъде внасяна за разглеждане въобще тази конвенция.” – добави още Ячев.

Зам.-председателят на НС Явор Нотев от квотата на "Патриотите" също изказа своите опасения като юрист и законодател и отбеляза жизненоважни пропуски в процедурата по ратификация: "Има процедура, има изисквания, които се свеждат до това законовите промени във вътрешното законодателство, които следват от приемането на евентуален текст или международен договор, текст на конвенция или международен договор, да бъдат предварително заявени и обсъдени, именно това не е сторено. Няма никакво съмнение, че в случай на приемане на текстовете на конвенцията, това ще доведе до необходимост от промени във вътрешното законодателство – семейния кодекс, говорим дори за промени, които се отнасят до текстове на Конституцията. Няма как да се съвместят прилагането на текстовете на конвенцията със сега действащото българско законодателство.

Твърдим, че тази задължителна подготовка не е направена, поради което неправомерно се е стигнало до решението на МС и съответно до едно предложение пред Народното събрание, което не е подготвено по реда, предвиден в българското законодателство."

От: Пресцентъра на Атака




Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Пламен     Дата: 2018-01-19 00:52:20    
Внимавайте в картинката, става дума за отваряне на пътя към педофилията и нейното узаконяване!!!