Прегледи: 541 - Коментари: 0
КРЪСТЪТ на Йордановден във Варна и Девня

КРЪСТЪТ на Йордановден във Варна и Девня КРЪСТЪТ на Йордановден във Варна и Девня

15 смелчаци спасяваха кръста на Йордановден в Девня /Долната снимка/
януари 06, 2018

Пролетно време, чудесно настроение, традиционен фолклор и вкусна почерпка съпътстваха ритуала по хвърлянето на кръста на Йордановден в Девня.

Домакин на събитието бе комплекс "Вълшебен извор", от където във водите на река Девня тази година скочиха 15 смелчаци, сред които трима именици. Най-младият желаещ да спаси Разпятието бе 13-годишният Пламен Петров, а най-възрастният – 40-годишният Живко Стоилов.

Организираният от Община Девня богоявленски ритуал започна с изпълнения на трио "Табиет" и на самодейците от Народно читалище "Отец Паисий 1928". Кметът Свилен Шитов честити празника на стотиците зрители, заели позиции по двата бряга на реката, и поздрави имениците.

"На Богоявление небето се отваря и молитвите ни биват чути. Да бъде здраве, любов, късмет и разбирателство във всеки дом!" - пожела Свилен Шитов.

След това местният енорийски свещеник отец Иван отслужи тържествена литургия и хвърли Светия кръст. За втора поредна година Разпятието извади общинският съветник Денислав Стефанов, който има зад гърба си осем участия в богоявленския ритуал. След кулминационния момент, под съпровода на тъпан, гайда и акордеон, смелчаците изиграха мъжко хоро в реката.

Кметът Свилен Шитов дари 28-годишния спасител с дървен кръст, икона и парична награда. Конкурентите на Денислав решиха да разнообразят програмата и събраха очите на публиката с екстремни скокове във водите на Вълшебния извор. За всички участници в ритуала и за публиката Община Девня осигури солидна почерпка – червено вино, скара и сладки. Празникът продължи с фолклорни песни и народни хора. Водещ на програмата бе заместник-кметът Донка Йорданова.

От: Пресцентъра на община Девня

Варна /Горната снимка/:

32-годишният Емил Атанасов спаси кръста във Варна тази година, предаде репортер на Varna24.bg.

Той скочи в морето в надпревара с още над 100 желаещи да извадят символът на здравето и късмета, хвърлен с известно закъснение от варненският и великопреславски митрополит Йоан. Необичайно топлото време и съботният ден бяха причината около Първа буна на варненския плаж да дойдат хиляди варненци, които да наблюдават ритуала от брега.

Най-малкият плувец тази година беше 11-годишният Александър Николов, а най-възрастният 78-годишният Васил Тепеделенев, който участва за 21-ти път. Победителят в оспорваната надпревара за кръста не пожела да сподели с какво се занимава и да разкаже повече за себе си, като каза лаконично само:

"Хвърлям се за втори път, но за първи път имам щастието да извадя кръста от водата. Надявам се в годината да ми върви и да оцелея в определена насока както и всички българи!"

Той пожела здраве на Владиката и целуна ръка на кмета Иван Портних. След това си направи снимка за спомен с градоначалника, Дядо Йоан и областния управител Стоян Пасев.

Последва покана към всички останали плувци, които скочиха за кръста, да се снимат заедно, което беше съпроводено с бурни възгласи на одобрение.
Потребител:


Коментар: