Прегледи: 3792 - Коментари: 0
Варна е град с висок % наркомани

Варна е град с висок % наркомани

Днес се проведе пресконференция на Центъра за психично здраве към Община Варна.

Интересното беше, че присъстваха /не/излекувани зависими и техни родители, които наживо разказаха изживявания, /не/превърнали се в опит. Зам.-кметът Христо Бозов според нас неинтересно постави проблема. Ние сме го слушали, дъвкали и не искаме служебно отношение.

На този фронт за спасение на децата на България трябва да се гори. Той каза и някои цифри, например, че в ЕС има над 5 мил наркозависими. Доцент Бозов определи днешния Световен ден за борба с наркоманиите като "важен" и благодари на медиите, защото проблемът трябвало да стане на всички граждани, а не само на страдащите. Прозвуча малко двусмислено... Замът спомена, че 4-5 хил във Варна са на хероин и ги спасяваме с метадонова програма.

Г-жа Цветелина Дончева, шеф на Центъра беше по-прочувствена и по-числена. Тя сподели, че Варна е един от най-засегнатите градове в България. Затова е добре, че единственият от този род център в страната е в нашия град.

За метадоновата програма тя каза, че са минали около 350 души. Според безспорни тестове, след програмата употребата на хероин е намаляла два пъти - не като личности, но все пак като количество през 2 007 спрямо и 6-та. При статус през 2 005 само 25 работещи, т.г вече 105 работят, а и не по-малко важно - 5 учат. Това означава спасени златни години в развитието на един тийнейджър. Знаем, че метадоновата програма е отречена от много хора, но както и д-р Бозов каза - няма универсален лек срещу зависимостите, особено ако добавим и алкохола. А цифрите на поне малко излекуваните са обнадеждаващи.

Ние знаем колко трудна и понякога ужасна е работата на специалистите. Наркоманите са потенциални ежечасни престъпници, самоубийци, разрушители на семейства и на свои и чужди съдби. Всеки спасен е ценен. А г-жа Дончева с радост заяви, че има 15 бебета, родени от ексзависими майки.

Всъщност, работи се по 3 основни програми, най-общо казано на 3 различни скорости. Разговорите с децата и родителите стават вечер или в почивните дни. Една майка на зависим по-късно сподели, че всичко става много бавно и трудно, но напредъкът е очевиден.

Психоложката пък разказа за лечението чрез рисуване или създаване на други изобразителни творби. Дотук добре и от сърце благодарим на хората, които се борят с този дяволски ужас - наркоманията, алкохолизма.

Но самият факт, че Варна е "национален център" на зависимите, наред със София е стряскащ, обливащ с адски душ съзнанието ни. Хем го знаем, хем не можем да се съгласим. Проблемът да нас се усилва, а не намалява. Във всяка квартална градинка, барче, дискотека, училище всекидневно дрогата е достъпна. Тук и МВР си носи отговорността, но грижата е на всеки човек. На всеки днес може да се случи рожбата му да тръгне по пътя на хапчетата и да стигне до ... затвора, психиатрията, Аспаруховия мост.

Камбаната, която бие Центърът за психично здраве е нуждовестна, но не й достигат ни пари, ни обществена поддръжка ни най-важното - съвестта, културата и ума на българските олигарси. Те управляват реално държавата и носят цялата отговорност. Иначе ще говорим умилено за добри души като Цветелина Дончева, но -

Младите хора ще гинат.
Потребител:


Коментар: