Прегледи: 1041 - Коментари: 0
ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО – БЪЛГАРСКИЯТ КРИМ

ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО – БЪЛГАРСКИЯТ КРИМ

БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ БИТКА В ЗАЩИТА НА СВОЯТА ЖИТНИЦА

Жителите на стратегически важна община – Генерал Тошево, постигнаха една дългоочаквана, но историческа за цяла България победа.
Снимка: РодинаБг.ком

На местен референдум близо 12 хил наши сънародници казаха своето категорично НЕ на намеренията на така наречения инвеститор в лицето на компанията Русгелком.БГ да дупчи най-плодородната земя с цел проучване и добив на природен газ. До тази щастлива за момента развръзка се стигна след дългогодишната сага с буквално епичната съпротива на гражданите от почти цяла североизточна България срещу опитите на международната газова мафия да превърнат този земен рай в отровна пустиня.

Още през не много далечната 2011 г хиляди будни и родолюбиви българи излязоха буквално на бунт, когато на дневен ред стоеше въпроса дали да се допусне печално известната компания Шеврон, осъдена в редица страни за предизвикването на тежки и необратими екологични катастрофи, да надупчи златна Добруджа за добив на шистов газ. Тогава общественият натиск все пак успя да принуди народното събрание да гласува мораториума за проучване и добив на шистов газ на територията на България.

Както обаче се казва, всяка победа може да е временна, ако постоянно не се полагат усилия да се отстоява вече завоюваното. Тази максима в пълна степен доказа своята правота през последните месеци, когато една уж българска компания заяви своите претенции отново да посегне на най-ценното за всички ни – земята, храната и най-чистата питейна вода в Европа до този момент. Отново се наложи бранителите на българската земя да изпълват улици и площади във Варна, Добрич, Генерал Тошево и други населени места от района, тъй като корумпирани чиновници дадоха зелена улица пред престъпните домогвания на нечестивците нарекли се инвеститори. Ето как се стигна и до историческата дата – 17-ти декември, когато Генерал Тошевци изразиха своята позиция в защита на живота, здравето и хляба си със смазващото мнозинство от 97 %. Едва около 100 имащи право на глас са подкрепили положителния ОВОС в полза на бизнес плана за дълбокоземни сондажи.

Резултатите от отминалото местно допитване за пореден път разкриха неразривната връзка между идеята за отстояването на националния суверенитет пред силните геополитически играчи и тази най-висша форма на демокрацията, каквато е референдума. Политическа партия АТАКА, както и всички останали партийни и непартийни сдружения на граждани заемащи национално-патриотичния сектор от политическото пространство през всичките тези години останаха твърди в позицията си по този въпрос – Българската държава в решенията си неотклонно да отстоява правото на живот, здраве, чиста природа и храна за своите граждани. Добруджанци напълно основателно се опасяват от опитите на транснационалните газови лобита чрез подставената на пръв поглед българска компания да заобиколят мораториума от преди пет години и посредством същата екоцидна технология – хидрофракинг да направят неизползваема тази райска земя.

За съжаление обаче е необходимо да отбележим, че сега съществуващият закон за референдумите е крайно несъвършен и той практически дава възможност на централната власт да отменя взети решения от местни допитвания. От тук следва, че в настоящия момент съществува реалната опасност за жителите на Генерал Тошево и околностите да им се наложи да отстояват резултатите от своя напълно законен референдум пред Парламента и правителството. Случайно или не, случващото се в България почти на 100 % представлява един макет на голямата световна политическа игра между колосите – Русия и САЩ. Преди малко повече от три години жителите на полуостров Крим също така ясно и категорично заявиха на света, че не желаят повече да търпят ужаса да бъдат граждани на държава, явяваща се заложник на новата газова Студена война на Вашингтон срещу Москва. Историята от там насетне всички я знаем. И до днес нито една Западна държава наричаща себе си правова и демократична не признава тази свободна воля на негово величество суверена.

Само часове след крайния резултат от допитването в Генерал Тошево в публичното пространство като плъхове от потъващ кораб започнаха да изпълзяват най-различни "енергийни експерти", които да обясняват, как добивът на газ в Добруджа можел да смъкне цената на синьото гориво с до 30 % и държавата имала юридическата възможност да не признае резултатите от референдума. С други думи казано днешната малка победа на патриотично мислещата част от гражданското общество е безспорен факт, но съществува не малка вероятност да се наложи Добруджанци да продължат своята свята битка за чиста земя.

Търсейки признание - подобно на братята си по съдба от героичния Крим.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар: