Прегледи: 1431 - Коментари: 0
САМАРА – Руският град-символ на Освобождението на Българско

САМАРА – Руският град-символ на Освобождението на Българско САМАРА – Руският град-символ на Освобождението на Българско

Очеркът за Самара да започнем с това, че там е осветено знамето на българското Опълчение /в Кишинев е връчено/ и градът е побратимен със Стара Загора заради героичното спасяване на знамето от руснака Павел Калитин.

Населението на града е 1 169 719 /2017/, девети по население град в Русия. В пределите на агломерацията на Самара /трета в Русия по брой на населението/ живеят над 2,7 мил души. В града живеят и около 15 000 волжки българи.

Голям икономически, транспортен, научно-образователен и културен център. Основни промишлени отрасли са машиностроене, нефтопреработване и хранително-вкусова промишленост. Общата сума на произведената продукция /вкл селскостопанска/ е около 154 млрд рубли /2015/ или около $ 2,5 млрд. В града и съседния Толиати се произвеждат новите модели "Лада". /Като това е съинвестирано с "Рено" и "Нисан", но руските капитали и технологични лицензи винаги са над 51 %./.

Освен това градът е център на Долното Поволжие, т.е на огромен зърнопроизводителен и изобщо селскостопански район. След налагане на западните санкции през 2015 г Самара и районът се превърнаха във водещ производител на месо и млечни произведения – нарастването само на производството на месо е с 40 %.

Градът е университетски и културен център, с просторни паркове, някои живописно разположени край Волга. Банков и корпоративен център, вкл на азиатски водещи банки.

Западът беснее не само заради възхода на Самара, един от градовете домакини на Световното по футбол, а за възхода и силата на Русия. Смешното е, че в западните медии има само фейк новина за Самара, само една статия за Самара, за "огромни дупки, в които потъват коли". Това в "Дейли Мейл". Обаче – оказва се, че това е преписана статия от "руски медии", които са снели всъщност един обезопасен изкоп край строеж, на който прозападната медия е махнала огражденията, каквито във Варна има стотици. Иначе можем да пуснем не 2, а стотици снимки на модерните квартали, построени по времето на Путин /в такива живеят над 37 % от жителите/.

Новият стадион за Световното по футбол през 2018 е с капацитет 45 000 зрители е вече готов, разположен е сред приказно красив парк на брега на Волга. Българските любители на футбола ще могат с очите си да видят красотите на модерния и уреден руски милионен град.

Но за българското сърце Самара си остава руският град на Опълчението на Българско.

Димитър КУНЕВ - Български
Потребител:


Коментар: