Прегледи: 862 - Коментари: 0
СРЕДНАТА РЕАЛНА заплата в Русия

СРЕДНАТА РЕАЛНА заплата в Русия СРЕДНАТА РЕАЛНА заплата в Русия

Средната заплата в Русия с ноември мес вкл е 38 083 рубли.

С оглед на реалния курс спрямо долара и еврото тя е $ 649 или 550 Евро. Реалната покупателна/потребителска сила на тази сума е около 1,5 – 2 пъти по-висока от Българско и около 2,5 – 3 пъти по-висока спрямо западноевропейските стойности или реално спрямо Европа 950 Евро.

Тук не става изобщо въпрос, че един руснак получава повече от един западноевропеец. Въпросът е, че цената на газа, бензина, дизела, тока, транспорта, данъците /Бел.РодБг: Те в Русия са общо около 13 % от общите приходи, а в Българско са между 22 % до 32 %./, хляба, дрехите, лекарствата, перилните препарати, строителните материали е от 1,5 до 3 пъти по-ниска от колкото у нас и около 2,5 до 5,5 пъти по-ниска от колкото в Западна Европа. Допълнително налива пари в джобовете на руснаците поскъпването на нефта /респективно газа/ - вече се колебае между $ 60 - $ 65/барел.

Еднакво скъпи са западните марки автомобили, месото, млечните продукти, а единствено цените на жилищата в центъра на Москва и Санкт-Петербург надвишават дори повечето от европейските. Изводът е ясен – стандартът на живот и потребителските възможности на Русия са около 2,2 пъти по-добри от колкото българските.

Тук въпросът е не колко по-добре живеят руснаците от нас. Проблемът е, че за първи път в своята над 1150-годишна история те са с по-висок стандарт от нашия. Е, ние нали сме в Европейския съюз. Изглежда, за да ни граби и унищожава демографски.

Интересни са и цифрите на закупени стоки: През 2016 г руснаците са купили 5,8 мил нови автомобили /общо 14 мил – 10 % от населението/, над 33 мил са летували поне седмица в чужбина /24 % от населението/, като в интерес на истината бедните са се увеличили от 5,9 на 7,4 % /За сравнение във ФАЩ според Блумбърг бедните са над 9 %./. На фона на това руските милионери и милиардери са забогатели през 2016 г с над $ 370 млрд.

Очевидно, нашите доморасли соросоиди изобщо не си дават сметка, че Русия е класическа капиталистическа държава с около 10 % богати и свръх богати, близо 10 % бедни и около 80 % средна класа. Тези родни блюдолизци на Запада живеят в примитивните си мъгливи представи.

Реално стандарът на живот на руснаците е нещо средно между нашия и средния на европейците.

Димитър КУНЕВ - Български
Потребител:


Коментар: