Прегледи: 520 - Коментари: 0
КРИТИКЪТ Никола Иванов против лустрото на балната зала

КРИТИКЪТ Никола Иванов против лустрото на балната зала КРИТИКЪТ Никола Иванов против лустрото на балната зала

ПРЕДИ всичко да признаем в името на честта на пазарджиклията литератор, че винаги е имал силата и доблестта на НЕЗАВИСИМОСТТА.

И така, по покана на варненския писател Ангел Ангелов, бяхме на представяне на литературния критик Никола Иванов /в средата на снимката/ в рамките на "Рождественски салон на изкуствата Варна 2017". Пред 50-на почитатели на изящното слово в салона на Радио Варна варненският поет и критик Станислав Пенев /правият отляво на снимката/ представи дългия над 35-годишен "стаж" в литературното изследване на българската литература от зараждането й до днес.

Ценното в няколкото критични книги на литератора е, че не признава полуталантите */виж бележката в края на статията/ от соца Любомир Левчев, Евтим Евтимов наред с ДИМократичните тв кречетала Георги Господинов, Милен Русков и пр епидермални "автори". + и – на Никола Иванов е, че приема /полу/абстрактния хуманизъм за свое знаме и висш критерий в литературата. Дори той си разреши репликата на Иван Динков "Никоя победа не оправдава загубата на човешки живот!" да постави над Ботьовото "Той, който падне в бой за свобода, той не умира!" Живеещият НЕ в робство Иванов не е разбрал, въпреки опита си да е интелектуално честен, че няма свобода без смърт, без саможертва, т.е – без унищожение на Злото.

Все пак, критикът цени само литературните стойности, без да прави компромиси изобщо със съвестта си. На наш въпрос за "литературното" поведение на дъщерите на Димитър Димов и Дико Фучеджиев и сина на Левчев, Иванов цитира Лев Толстой, че за неговите синове важи словото "природата си почива".

Още едно литературно НЕсъгласие изказахме на срещата с литератора от Пазарджик. Той оповести мнението си, че Йовков и Елин Пелин са образци на етническа толерантност. Прочее, нито Елинчо, нито жеравненецът, никак пък Димчо Дебелянов /за когото критикът направи промоция на критична своя книга във Варна/, а и Томас Ман и Достоевски са били етнически "толерантни".

Все пак дълбочината на честните размисли на Никола Иванов са едни от малкото светлинки не в мъглата, а в МРАКА на днешния ДИМократичен литературен живот. А това, че издателство "Славена" на Атанас Якимов /вдясно на снимката/ издава поредицата от книги "/ПРЕ/Подреждане на балната зала" показва ясно НЕсъгласието на критика с партийно-царедворската ни днешна "литература".

Точни оценки, реалистичен и мъдро-чувствителен поглед към истинските български таланти – това запомнихме от срещата с Никола Иванов.

Димитър КУНЕВ

"Полунещата са най-вредното в живота и изкуството." - Гьоте
Потребител:


Коментар: