Прегледи: 2990 - Коментари: 0
КРАСНОДАР – един от великите руски градове с много българи

КРАСНОДАР – един от великите руски градове с много българи КРАСНОДАР – един от великите руски градове с много българи

Градът е основан през 1793 г от Екатерина Велика и до революцията /1920 г е преименуван/ носи нейния дар – Екатеринодар.

В момента населението е близо милион /около 850 хил през 2016 г/, но расте с бързи темпове като център на Кубанския край – житницата на Русия и заради домакинството на Световното първенство по футбол през 2018 г. В града живеят много българи, имат си културен център, а Краснодар е и побратимен с Бургас. Руските кубански казаци признават, че именно българите, изгонени заради турското робство, имат принос за любовта и майсторството на кубанци в земеделието. При това до курортите на Черно море има по-малко от 2 часа път с автомобил.

Големите промишлени предприятия са Нефтопреработвателният завод /ЗАО "Краснодарский нефтеперерабатывающий завод — Краснодарэконефть"/, тютюнев завод / ОАО "Филип Моррис Кубань" - табак и табачные изделия/ като българският тютюн е изместен заради блюдолизството ни пред крадеца Запад/, компресорен завод, модерен и с износ над 300 мил Евро/г /ОАО "Компрессорный завод", едро шивачно производство / ЗАО "Александрия" крупное швейное производство/, както и производство на комбайни – с 49 % дял на немската Клаас/ и пр. Общото годишно производство на промишлена и селскостопански продукция в града и Кубанския край е над 2,740 млрд Евро. Все пак, основната роля на Краснодар в момента е свръх успешното зърнопроизводство, което прави Русия № 1 износител на зърно в света. Съзнателно не пускаме фотоси от модерните нови, построени през мандатите на Путин обществени сгради, а само 1/100 /една стотна/ от новите жилищни квартали.

Краснодар очаква в новия си стадион любители на футбола от целия свят, а ние ще имаме удоволствието да видим по тв /почти/ всички забележителности на потъналия в паркове и зеленина руски град.

Димитър КУНЕВ - Български
Потребител:


Коментар: