Прегледи: 3337 - Коментари: 1
НОРИЛСК – приказният град "зад" Полярния кръг

НОРИЛСК – приказният град "зад" Полярния кръг НОРИЛСК – приказният град "зад" Полярния кръг

Най-красивият град, почти половината от годината "бялата приказка" на най-северните части на Сибир, е разположен далече зад Полярния кръг.

Жителите наброяват 150 000, голяма част от тях работят в заводите за производство на никел, това е градът в света, където този метал се произвежда най-много на глава от населението. За това и средната заплата в най-големия най-северен град в света е над 80 000 рубли – около 1300 Евро. Пък за работниците в никеловите заводи тя е два пъти по-висока.

Строителството в почти изцяло новия град /около 98 % от къщите са построени в последните 50 г/ е подходящо-необходимо за най-северните ширини. Почти няма високи сгради заради ветровете и студовете, за да е по-ефективно отоплението през предългата зима. Полярната нощ продължава малко под 2 месеца, но ресторанти, барове, магазини и културни центрове работят в "дневно разписание", а при необходимост денонощно – сиреч нощно.

Инфраструктурата на града е на световно равнище, както в центъра, така и в новите квартали. Интересно е, че населението на Норилск /руски – Норильск/ расте по-бързо спрямо средното в Русия. По-голямата част от жителите са руси, близо 80 %, около 10-15 % са от "азиатски тип".

Всеки жилищен блок е снабден с парно и топла вода, в новите постройки задължително има, вътрешна дървена облицовка, вана и модерна арматура, предназначена за студовете, които наближават - /минус/ 55 градуса през най-студените януарски дни. Известно е обаче, че руснаците са свикнали на студ и градът се слави като селище, където живеят най-малко боледуващи не само в Русия, но и в света. Някои от медиците в града смятат, че "вирусите и бактериите не издържат на студено, колкото хората". Градът подписа Договор за сътрудничество с община Варна, за сега си гостуваха само общинари.

Животът в съвременен модерен Норилск коренно се е променил след като Владимир Путин застава начело на Русия – градът става все по-богат, по-красив и дори се превръща в туристическа дестинация за любителите на късния сняг.

Димитър КУНЕВ - Български
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: нАКа-47     Дата: 2018-04-01 21:38:50    
Вие трябва или да сте луди или някакви нещастни платени тролове. Норилск ли е красив град бе? Същия този град, в който средната продължителност на живот е 10 години по-ниска от средната за Расея, която и без това не е много висока?! Същия тоя ли, в който вали розов, жълт и най-вече черен сняг?! В този, в който реките изтичат червени и замърсява до крайна степен територия по-голяма от Германия?! Кой луд, ако не му е омръзнал живота, ще ходи на туризъм в тази жалка отровена дупка?!