Прегледи: 491 - Коментари: 0
ЩЕ СЕ БОРИМ ЗА ПО-ЧИСТА ВАРНА И МЛАДЕЖКО ЗДРАВЕ

ЩЕ СЕ БОРИМ ЗА ПО-ЧИСТА ВАРНА И МЛАДЕЖКО ЗДРАВЕ

ДОБРИН ИВАНОВ /в средата на снимката/ – АТАКА – ВАРНА – НУЖНИ НИ СА ПОВЕЧЕ ВЕЛОСИПЕДИ ЗА СМЕТКА НА АВТОМОБИЛИТЕ

В средата на работната седмица от 13,00 в сградата на община Варна се проведе заседание на Постоянната комисия по "Европейски въпроси и международно сътрудничество".

Три бяха точките по предварително обявения дневен ред, на които комисията даде единодушно положително решение. Първа точка бе относно проект свързан с оперативна програма "Околна среда" – по предложение на кмета на община Варна да бъдат отпуснати средства от бюджета за финансирането на дейности по замерванията чистотата на атмосферния въздух и даване на препоръки за намаляване на твърдите частици и вредните емисии в него. По втората точка съветниците препотвърдиха положително становище на комисията по "Наука и образование" за преместването на ученици от СОУ "Димчо Дебелянов" в други варненски училища във връзка с провеждането на ремонтни действия, които са част от проект за реконструкция и модернизация на образователната инфраструктура и градската среда.

В заключение бе разгледано предложение на кмета община Варна да стане партньор по международен европейски проект наречен "Сити чейнджър карго байк" – товарно колело, променящо града. Идеята е, както в повечето съвременни европейски градове, и тук, в морската столица фирмите със съдействието на общината да имат възможност да използват специални велосипеди пригодени за пренос на малки товари – пощенски пратки или разнос на стоки по домовете.

Представителят на политическа партия АТАКА във варненския Общински съвет зае изключително активна позиция по отношение на използването на велосипеда като транспортно средство. Той предложи община Варна да осигури поне 2000 велосипеда за даване под наем на граждани и заедно с това на различни места в града да бъдат изградени стоянки, от които варненци да ги вземат и ефективно да се ползват от тази услуга. Предложението на господин Иванов бе мотивирано от последователните принципи, които политическа партия "АТАКА" – Варна през годините е защитавала за една по-добра градска среда в екологично отношение. Като млад и енергичен представител на националистите в морската столица той заяви своята най-искрена загриженост както за чистотата на своя роден град, така и за здравето на връстниците си.

По думи на Добрин Иванов огромно безпокойство буди все по-дългото заседяване на младите варненци пред своите компютри у дома и на работните си места, за сметка на спорта и рационалното предвижване. Прекомерното използване на личния автомобил допълнително задълбочава картината на обездвижването, драстично увеличава вредните частици и въглеродните емисии във въздуха, който дишаме и в крайна сметка резултатите са печални – рязко занижаване здравния статус на населението. Наблюдаваме рязко падане на възрастовата граница за поява на сърдечно-съдови и белодробни заболявания, хипертонии и други, които в миналото бяха типични само за нашите родители на преклонна възраст. Крайно време е да се направи нещо за подобряване качеството на живота ни, чрез насърчаването на културата на две колела – заяви още господин Иванов при излагането на своите мотиви.

За да я има нашата България, ние сме длъжни да пазим чист своя роден кът и така водени от максимата "Здрав дух – здраво тяло" да положим всеотдайна грижа за съхраняване живота и здравето на българския род – каза в заключение варненският представител на националистите в местната власт.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар: