Прегледи: 555 - Коментари: 1
Варна отбеляза 573 години от Битката на народите

Варна отбеляза 573 години от Битката на народите

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ глупостта на полския крал Владислав III Ягело е причината за загубата на християнските войски от ислямистите османци през 1444 г.

Следва близо 5 века жестоко турско робство и едва ли не турците превземат Виена и след това Европа. И сега поляците с непремерените си действия предизвикват трагичната си съдба да се повтори.

За съжаление централната варненска улица е наречена на този злополучен за Българско и Европа крал-авантюрист:

10.11.2017

С тържествено полагане на венци и цветя пред символичния мавзолей на Крал Владислав III Ягело в парк-музей на бойната дружба "Владислав Варненчик", Варна почете паметта на средновековния пълководец и на всички загинали воини в последния кръстоносен поход на Стария континент през 1444 г.

Цветя бяха положени и пред паметника на Янош Хунияди, а свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва. На официалната церемония присъстваха зам.-кметът Пейчо Пейчев, зам.-областният управител Илиян Карагьозов, зам.-началникът на щаба на ВМС кап I ранг Венцеслав Димитров, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, районни кметове, граждани. Слово изнесе домакинът Марин Костов, директор на парк-музей на бойната дружба 1444 "Владислав Варненчик".

По случай годишнината бе открита изложбата "Средновековно оръжие от похода на крал Владислав III Ягело" в сградата на музея, с която гостува РИМ – Добрич. Посетителите ще могат да видят типични за XV в оръжия като гросмесери /дълги ножове/, боздугани, меч и изключително рядката за нашите земи алебарда. Изложбата ще остане експонирана в музея до 7-ми декември. На 11-ти ноември /събота/ от 14,00 музейният екип и Сдружение за исторически възстановки "Чигот" ще пренесат посетителите в отминалата средновековна епоха чрез възстановка на военен лагер.

В съботния следобед гостите на музея ще могат да разгледат облекла и въоръжение от епохата на крал Владислав, да изпробват уменията си в стрелбата с лък и да участват в средновековни състезателни игри.

От: Пресцентъра на община Варна
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Захари Радков     Дата: 2017-11-11 16:52:58    
Владислав III Ягело е гей.