Прегледи: 778 - Коментари: 2
#КОЙ# спаси българските евреи

#КОЙ# спаси българските евреи

КОЕ е вярното: Българският народ или Червената армия са РЕШАВАЩИЯТ фактор за неизпращането на влаковете на смъртта с българските евреи към концлагерите и газовите камери в Германия.

Този път ние от РодинаБг.ком няма да дадем категоричен отговор. Няма и такъв. Защото нито без българския народ, нито без Червената армия можеше да се предотврати избиването на 43 хиляди невинни български евреи.

Ето и едно обективно мнение на руски историк:

Русия продължава историческия спор с България за спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Малко след като публикува признание за приноса на българския народ в спасяването на българските евреи през Втората световна война, посолството на Русия у нас публикува на страницата си и мнение на Михаил Мягков - научен директор на Руското военно-историческо общество.

Според него външното министерство в Москва е "абсолютно право" да твърди, че Съветската армия е предотвратила депортацията на евреите от България. Депортирането е било предотвратено през 1943 г благодарение на противопоставянето на гражданите и на позицията, заета от Българската православна църква, на обществените организации и самия цар Борис, смята Мягков.

Според него обаче главният аргумент за линията на поведение на българските власти е била променената обстановка на фронта и победите на Червената армия при Сталинград и Курск. След прелома във войната българските власти са били принудени да се оглеждат за контакти с Антихитлеровата коалиция.

А без Червената армия нацистите са щели да ги принудят да участват в Холокоста на своя територия, смята руският историк.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: честен     Дата: 2017-11-06 12:46:36    
Водката е в основата на сегашния тъп спор!!!

2. Потребител: По-честен     Дата: 2017-11-07 00:50:29    
Водката отдавна свърши.
Остана само "Бояришник". А той явно води до оглупяване и халюцинации.