Прегледи: 466 - Коментари: 0
Девня увековечи подвига на шестима български революционери

Девня увековечи подвига на шестима български революционери Девня увековечи подвига на шестима български революционери

ноември 01, 2017

Н чест на Деня на народните будители с тържествен рецитал, патриотични песни и едноминутно мълчание в Девня бе открит паметен кът на шестима български революционери от епохата на Възраждането.

Мемориалът, който е първият по рода си в историята на града, се намира в изграждащия се парк за отдих и развлечения в местността "Разсадника". Инициативата за увековечаване делото на национални герои и бележити личности е на кмета на Община Девня Свилен Шитов /на долната снимка/, който навръх Първи ноември преряза лентата на възрожденския кът заедно със своя син Борис-Михаил и с председателя на Общинския съвет Владимир Ненков. На събитието присъстваха стотици граждани, общественици и представители на местната власт.

Заместник-кметът на Община Девня Донка Йорданова откри тържествената церемония, след което даде думата на кмета Свилен Шитов. Той приветства всички граждани и гости с добре дошли и изрази задоволство от високия обществен интерес към събитието.

Пред множеството градоуправникът подчерта, че шестте бюст-паметника – на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Г.С. Раковски, Панайот Волов и Капитан Петко Войвода – са само началото на инициативата по увековечаване делата на онези големи българи – просветители, книжовници и борци за национално освобождение, отвоювали и съхранили през вековете нашата православна вяра, език, памет и национална гордост. "Ще бъда щастлив, ако успеем да съхраним това прекрасно кътче и ще съм Ви благодарен, ако го почитате като ваше собствено местенце, където ще можете да изразявате своята любов и преданост към народните будители. Честит празник!" – приветства гражданите кметът Свилен Шитов.

Събитието продължи с богата културна програма, в която с поетични рецитали се включиха ученици от двете девненски училища и от детска градина "Незабравка", както и вокална група "Девненче" при НЧ "Просвета-1900", които изпълниха три патриотични песни по стихове на народните будители Добри Чинтулов, Христо Ботев и Иван Вазов: "Вятър ечи, Балкан стене...", "Хаджи Димитър" и "Де е България".

Заместник-кметът Донка Йорданова, която бе водещ на тържествената церемония, прочете биографични справки за всеки един от шестимата революционери, след което официални лица и граждани поднесоха цветя на техните бюст-паметници.

Снимки: Станислав Кръчмаров
От: Пресцентъра на община Девня
Потребител:


Коментар: