Прегледи: 203 - Коментари: 1
ЧОВЕКЪТ е повече от Бога

ЧОВЕКЪТ е повече от Бога ЧОВЕКЪТ е повече от Бога

Нека приемем, че Бог съществува, че има такова явление Бог.

Можем разбира се да му зададем въпроса кой е създал него, защото той сам няма как да се създаде. Но това е второстепенен проблем, нека да приемем, че Бог е несъздаваем. Просто е съществувал преди времето и пространството.

Защо му е на Бог цялата Вселена, всички галактики, звезди, планети, астероиди и звезден прах? За какво му е цялата тази материя, която не мисли и не прави нищо извън физичните закони? За какво на Бог са му потребни дори растенията и животните, които не правят друго, освен да се изяждат едни други? Добре го казва Шекспир: "Какво е човекът, ако първото му благо е да спи и да яде? Скот, нищо повече..."

Човекът се ражда, живее и умира. Обаче той си задава въпроса защо живее? Какво може да му помогне Бог в реалния живот? Да го нахрани, да го направи радостен или нещастен? Нека да зададем въпроса на Бога защо преди 65 мил години е пратил астероид към Земята и е унищожил над 90 % от растенията и животните? Може би е искал да се забавлява в скуката си?

Да, защото ако няма човек, нищо не се случва извън желанията на Бог и неговото сътворение не е в състояние нищо да измени. Бог просто няма какво да прави, няма никакъв смисъл да го има, за да се занимава с камъни, магма и термоядрени реакции на водород и хелий.

Човекът е това /не/божие създание, което дава смисъл на Бога. Човекът променя Земята /а може да променя вече Луната, Марс и пр/ и себе си. Човекът променя ДНК-то на всяко растение и животно, може да промени и собствената ДНК. Т.е – да измени всичко, създадено от Бога. Ако Бог го има, естествено. Може, естествено да не променя никаква ДНК човекът, ако Разумът му докаже, че това е против живота.

Човекът дори без да води преднамерен и целенасочен диалог с Бога, променя създаденото от Бога и така сам става Бог, за сега в ограничено пространство, но върши "работата" на Бога. Предвидил ли е всичко това Всесъздателят? Човекът не се интересува от това, когато твори или разрушава.

В този смисъл, ако Бог може всичко, а човекът само е започнал да прави част от всичко, човекът е повече от Бога. Бог има цялата власт и всички вселенски възможности, а човекът е започнал от нулата. Човекът се развива, а Бог е застинал и нищо не върши. Оставил е Вселената на самотек, единствено човекът се грижи за себе си и за нещата извън себе си, ако сериозно-шеговито цитираме Кант.

Човекът е повече от Бога, т.е човечеството, защото човек умира, но остава след себе си безсмъртни творения. Бог не умира, но нищо ново не оставя. Пак казвам, ако го има, това го приемаме с усмивка.

Стендал казва, че няма нищо по-велико от любовта, защото тя е дадена от Бога. А днес, "същият" Бог ни казва, че единственият Бог са парите, да речем доларите. Е, къде ги вкарваме тези пари, когато умрем? Милиарди долари – в гроба си.

Благоденствието и щастието на цялото човечество зависи единствено от нас. От нашия разум, действия, сили. Щял да ни накаже, ако не се справим. Или да ни възнагради. Е, какво ще вършим в ада, пък още повече в рая, ако нямаме право на собствено решение?

Адът и раят са тук, на Земята. Тук и никъде другаде, впрочем за сега, знае ли човек, до къде ще стигнем с космическите си апарати.

Бог не може да промени нищо повече, а човекосътвореното може да бъде променяно все повече към по-съвършеното. Скулптурата на Богородица на Микеланджело Буонароти от горната снимка е човешко, а не Божие творение. Както и всичко прекрасно и съвършено на света.

Бог няма никакъв смисъл на съществование без човека и дори само за това Човекът е повече от Бога.

Димитър КУНЕВ - Български
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: 666     Дата: 2017-11-08 00:42:42    
Тая цялата дивотия я разправяй на твоя откачен ментор Пидеров дето ходи и пали свещи в църквите ( друг е въпросът дали вярва ) , а също и на твоя "бог" , чекиста Путя който също стана по християнин и от папата.