Прегледи: 572 - Коментари: 0
Ботевата градинка във Варна вече има паметник на своя патрон

Ботевата градинка във Варна вече има паметник на своя патрон

17.10.2017

Паметен знак с портрета на големия поет революционер Христо Ботев бе открит днес в Ботевата градинка във Варна.

Идеята е на инициативен комитет от деца, родители и учители от ОУ "Христо Ботев", а реализацията е на Община Варна. Автор на творбата е варненският скулптор Живко Дончев.

На тържеството присъстваха кметът Иван Портних, Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройство, областният управител Стоян Пасев, председателя на ОбС Тодор Балабанов, Георги Недев - кмет на район "Одесос", Антония Йовчева - директор на дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна, Ангелина Денчева - зам.-директор на ОУ "Христо Ботев", много граждани.

"Щастлив съм, че в навечерието на един от най-духовните празници в българския календар - Денят на народните будители, откриваме паметник на Ботев, който обедини мечтата на едно училище с инициативността на Община Варна. Ще продължим да работим за развитие и поддържане на това място, за да съхраним традицията, положена от нашите предци" - каза кметът Иван Портних.

"За първи път съм на събитие във Варна по повод, който не е свързан с инфраструктурни проекти, а с нещо, което изпълва дните ни с духовно съдържание. Поздравявам всички, които са били съпричастни с реализацията на паметника" - каза министър Ненков.

Поздравления отправиха Ангелина Денчева и Живко Дончев. Тържеството завърши Явор Дарелов, ученик от 5-ти клас, който припомни част от великолепната сатира на Ботев "Това ви чака".

Ботевата градинка е създадена през 1936 г от активисти на младежката организация на местното национално родолюбиво дружество "Отец Паисий". Само за няколко месеца ентусиастите успяват да почистят блатясалия терен, да направят градина, да оформят алеи на мястото на запустялата площ и да оградят облагороденото пространство. Те именували новата градинка Ботева, за да подчертаят основните характеристики на своите цели – родолюбие, бунтарство и прогрес, за да изразят духа на своето време.

Днес градинката е озеленена, изградена е и нова детска площадка.

От: Пресцентъра на община Варна
Потребител:


Коментар: