Прегледи: 980 - Коментари: 0
МАЛКА ПОБЕДА ЗА ВАРНЕНЦИ НАД ЕВРОРАБОЛЕПИЕТО

МАЛКА ПОБЕДА ЗА ВАРНЕНЦИ  НАД ЕВРОРАБОЛЕПИЕТО МАЛКА ПОБЕДА ЗА ВАРНЕНЦИ  НАД ЕВРОРАБОЛЕПИЕТО

АТАКА – ВАРНА СПРЯ ПОЗОРНО ИМЕНУВАНЕ НА УЛИЦА

В сградата на община Варна днес от 10,00 се проведе редовно заседание на комисия "Култура и духовно развитие", чийто постоянен член е Добрин Иванов – общински съветник от политическа партия АТАКА в морската столица.

Темата бе обсъждане и вземане на решения относно постъпили предложения от страна на варненски районни кметове за именуване и преименуване на улици в града. Варненският квартал Звездица и по-конкретно местността "Летище" вече ще има улица с името на героичния български пилот, живата торпила в бойната ни авиация – Капитан Димитър Списаревски. Това се случи след единодушното гласуване на комисията на първата точка от дневния ред във връзка с имена на улици в Звездица. От този момент насетне паметта за чутовния подвиг, в който доблестният български войн съзнателно се обрича на сигурна смърт, за да спаси хиляди невинни животи, ще остане вечна и за варненци. До този момент името на тази улица е носило името на летеца, но с неговия официален военен чин приживе – Поручик.

Авторите на предложението в лицето на кметство Звездица смятат, че посмъртното повишаване на военния пилот в чин "капитан" трябва да бъде коректно отразено в името на улицата - заради историческата действителност, коректността и не на последно място – националното самочувствие на българина. Единодушното приемане на новото име показа на практика, как омаловажаването на българския национален героизъм във военното дело в името на евроатлантическата солидарност може да бъде преборено с една обща градивна политическа воля, в която въжделенията на автентичните български националисти от ПП АТАКА като част от коалиция Обединени патриоти във все по-голяма степен се превръщат в реалност.

В това заседание варненският националист – г-н Иванов извоюва още една победа за българския национализъм: От името на районния кмет на кметство – "Владислав Варненчик" – Николай Костадинов, постъпи едно, меко казано, скандално предложение. Намерили са се умни глави с мозъчета на еднодневки, които настояли пред кмета – господин Костадинов - улица в Западна промишлена зона да получи името "Европейска младежка – 2017". След надлежно изчетеното предложение членовете на комисията дружно се посмяха над гениалното хрумване, като към авторите спонтанно полетя задочния въпрос, дали догодина няма отново да внесат промяна в името, коригирайки числото на 2018.

В този момент активно отношение взе представителя на ПП АТАКА в местния орган на властта – Добрин Иванов. След като бяха подхвърлени редица имена на славянски и тракийски Божества и до някакво адекватно решение не се стигна, той предложи тази точка изобщо да отпадне от дневния ред, докато кметството не излезе с някакво истинско име, отразяващо историята на района, местната културна специфика и желанието на живущите там.

Националистът мотивира своето предложение по следния начин: Името трябва винаги да звучи гордо. То трябва да носи в себе си историческа памет и непреходни ценности. То в никакъв случай не трябва да отразява някакъв безличен миг от вечността, който ще бъде безследно забравен. Името, според съветника – патриот, никога не бива да бъде вдъхновявано от силния на деня, защото в противен случай то се превръща в позорно петно за този, който го носи.

"Европейска младежка – 2017" – едно име, което удря поредно дъно в ценностното падение на неговите автори. То ни прави не просто нищожни, но ни казва, че ние нямаме собствено лице, ние даже не съществуваме на този свят и единствено заслужаваме да бъдем отбелязани с някакво събитие, което отминава и на следващия ден никой не си спомня за него. Според Иванов, е меко казано кощунство да допускаме в държавата, която повече от хилядолетие не е променяла своето име в нейните големи градове, какъвто е и Варна, да се позорят улици с имена, образно казано за един ден.

Със задоволство да отбележим, че все пак в българския народностен организъм са останали някакви съпротивителни сили срещу близо 30-годишното рушително действие на обгърналите го евроатлантически метастази. Българското заговори в членовете на комисията и в крайна сметка предложението на Добрин Иванов стана факт.

Варненска улица няма да носи клеймото на позора – "Европейска младежка – 2017".

Александър Атанасов, политолог - Варна
Потребител:


Коментар: