Прегледи: 677 - Коментари: 0
ОКРЪЖНА прокуратура Варна протестира срещу лихварската цигания

ОКРЪЖНА прокуратура Варна протестира срещу лихварската цигания

Много интересно четиво, пратено ни от Варненска окръжна прокуратура.

Някакъв от малцинството вземал 50 % лихва. Възхитително - то даже и световният жандарм ФАЩ не вземат такава лихва от латиноамериканските и африканските си сателити.

А българският съд го пуснал лихваря от ареста:

Окръжната прокуратура във Варна протестира определение на Окръжния съд, с което е взета мярка за неотклонение "Домашен арест" спрямо лихвар

Окръжната прокуратура във Варна протестира определение на Варненския окръжен съд, с което е била взета мярка за неотклонение "Домашен арест" на обвиняемия за незаконна банкова дейност Ибрям Т от Провадия, от която той получил значителни неправомерни доходи - продължавано престъпление по член 252, ал.2, предл.2, във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

Окръжната прокуратура във Варна категорично не приема определената от Варненския окръжен съд мярка за неотклонение като адекватна за извършеното от обвиняемия деяние, което е с висока степен на обществена опасност. Наказанието за банкова дейност без надлежно разрешение е лишаване от свобода от 5 до 10 г. Размерът на предвиденото наказание според прокуратурата е достатъчен мотив обвиняемият да се укрие. По закон се предвижда и конфискация, което може да мотивира Ибрям Т да извърши друго престъпление – да заплашва свидетели по делото и да ги подбужда към лъжесвидетелстване. Разследването разполага вече с данни за това. На бащата на обвиняемия е съставен протокол за предупреждение, след като е заплашвал трима свидетели по делото.

При претърсване и изземване в дома на 41-годишния лихвар в Провадия е намерена тетрадка, в която записвал длъжниците си, на които давал кредити с лихва 50 %. В дома му са били открити и оригинални документи на нотариални актове на имоти на различни лица, чанта с ключове на автомобили, паркирани до дома му и оставени като залог, близо 10 000 лв и около 2,5 кг злато на стойност 100 000 лв.

В частния протест на Окръжната прокуратура във Варна се коментира и самата мярка за неотклонение "Домашен арест", която не може да се прилага непрекъснато, а се контролира периодично от органите на полицията. В хода на разследването са разпитани 10 свидетели, получили заеми от Ибрям Т., известен като Кючука. Свидетелка разкрила пред разследващите, че заради просрочие на заема си, лихварят поискал тя да работи за него като проститутка.
Безработният Ибрям Т демонстрира висок стандарт на живот. Осъждан е за кражби.

Окръжната прокуратура във Варна е наложила възбрана върху негов недвижим имот – жилищна сграда с гараж и магазин, както и върху негов автомобил.

От: Пресслужба на Апелативна прокуратура – Варна
Потребител:


Коментар: