Прегледи: 668 - Коментари: 0
ПРЕДЛОЖЕНИЕ към Министерския съвет и Монетния двор относно "жълтите стотинки"

ПРЕДЛОЖЕНИЕ към Министерския съвет и Монетния двор относно "жълтите стотинки" ПРЕДЛОЖЕНИЕ към Министерския съвет и Монетния двор относно "жълтите стотинки"

НЯКОЙ ще попита кое дава право на редакцията на РодинаБг.ком да се "меси" в работата на БНБ и Монетния двор на Българско?

Ще отговорим с една случка от живота на френския писател-екзистенциалист и нобелист Албер Камю. На една среща със студенти един от тях попитал твореца: "Кой Ви дава право да пишете, да казвате на хората Вашето мнение за нещата?"

Камю се замислил, но отговорил от името на всички писатели, поети, художници, композитори и пр: "Моята съвест! А Вие, млади човече, пишете, никой не може да Ви спре. Остава и да Ви четат!"

Редакцията на РодинаБг.ком вече е на 12,5 г. Днес се "снабдих" със сума ти жълти стотинки на стойност 1 и 2, а пътьом си припомних и мнението на един доцент от Института по металолеене към Техническия университет във Варна. Той беше сметнал, че стойността на метала в 1 стотинка е повече от самата нейна стойност. Това беше преди 10-на години.

Днес, вероятно при тази "демократична евроинфлация" стотинката е още по-обезценена като стойност, но пък се е повишила цената на цветните метали, вложени в нея. Особено ако има мед. По всяка вероятност същото се отнася и до евентуалните евроцентове в крадливата Еврозона.

Нашето предложение към Министерски съвет е да прецени дали не е време да се изтеглят от обръщение монетите от 1, 2, че и 5 стотинки? Някой ще възрази, че при изчисление на грамажи на някои стоки, примерно картофи и домати, остават точно 1 или 2 стотинки, при това с десети от едната стотинка. А това ще бъде МАЙ в полза на търговците, при закръгление.

Този проблем със закръглението до 5 или 10 стотинки може да се реши лесно математически. При стойности до 4 стотинки се закръгля до по-малката цифра, при 5 и повече – до по-голямата. Примерно 1,6 кг картофи при цена 49 стотинки ще струват 78,4 стотинки, т.е – търговецът ще ви поиска 0,80 лв. Ще загубите 1,6 стотинки. Но при 1,7 кг картофи при същата цена ще ви поискат пак 80 стотинки – търговецът "губи" 3,3 стотинки.

Печалбата обаче за продавачи и купувачи заради време и тежести в портмонето /някои от тях лесно се и губят – виждал съм стотици пъти "жълти стотинки" по земята, а малко хора се навеждат да ги вземат/, а при милиони случаи никой няма да е на печалба – "Туй, което ви се дава вересия, взема се за мющерия."

Свидетел съм как в Полша прибраха "дребните" грошове, т.е – техните жълти стотинки. Така че опитът го имаме при инфлация и от други държави, имаше такъв проблем при Иван Костов преди деноминацията от 1000 лв на 1 лев.

А нека да си спомним как и защо премахнахме и книжния 1 лев.

Димитър КУНЕВ - Български
Потребител:


Коментар: