Прегледи: 856 - Коментари: 0
ПРАЗНУВАМЕ НЕЗАВИСИМОСТТА – КАКВО ЗАВИСИ ОТ НАС?

ПРАЗНУВАМЕ НЕЗАВИСИМОСТТА – КАКВО ЗАВИСИ ОТ НАС? ПРАЗНУВАМЕ НЕЗАВИСИМОСТТА – КАКВО ЗАВИСИ ОТ НАС?

На днешния ден се навършиха 109 г от формалното обявяване на българската независимост.

Тогава през 1908 г в Старопрестолния град – Велико Търново по времето на правителството на Александър Малинов, Княз Фердинанд тържествено прокламира българската национална независимост. От този ден държавата ни официално променя своя статут в качеството си на субект на международните отношения. Подвасалното княжество България от деня – 22-ри септември се превръща в независимо Царство България. От него момент на сетне страната ни има всички външнополитически права, както всяка една друга държава – да сключва външнотърговски, политически, военни и от всякакъв род международни договори. Царство България получава правото и да води своя собствена митническа политика.

По този повод петъчния ден е неработен, а от 10,00 на централния варненски площад "Независимост" се проведе традиционен празничен ритуал: тържествено издигане на националния трибагреник под звуците на химна на Република България, извършен бе и празничен молебен от името на Варненска и Великопреславска митрополия, след което представителите на военноморските сили преминаха с тържествен марш пред знамето. След официалната част, общоградското празнично мероприятие продължи с фолклорна програма.

Като гражданско присъствие най-масово отново бе това – на националистите в морската столица – членовете и симпатизантите на коалиция "Обединени патриоти" – ВМРО, АТАКА и НФСБ. В отбелязването на светлата годишнина дейно участие взеха представителите на варненската структура на политическа партия "АТАКА": общинският съветник – Добрин Иванов, бившия съветник – Станислав Темелков и районните координатори – Даниела Николова и Цветомир Грънчаров. От името на НФСБ бе и зам.-областният управител на област Варна Илиян Карагьозов.

Варненските патриоти от обединените формации, отдавайки заслуженото внимание на днешната безспорно значима годишнина в българската история, ясно съзнават отговорностите и предизвикателствата на днешния ден. Те отчитат една безспорна максима – формалния акт на българската независимост е повод за празник, но постоянни дела са нужни за неговата фактическа реализация под формата на политики.

Според българските националисти днес продължава да стои отворен въпроса относно това, до колко акта, тържествено приет през 1908 г представлява реално действаща политика. На това място не трябва да забравяме, че българската независимост не е някаква мигновена случайност в историята ни, а е плод на едни продължителни процеси в обществото, повлияни изцяло от идеологията на българското национално възраждане – просвещение, освобождение, съединение и окончателно обединение на всички етнически територии на българите. В тази връзка патриотите отчитат, че българската независимост е резултат от тогавашния висок възрожденски морал на елита в съчетание с добра дипломация, допринесла за широкото международно признание на независимостта.

Както вече споменах по-горе, според документа от 1908 г Българската държава получава пълна самостоятелност в търговски и военно-политически аспект. Тук на това място възникват и въпросите: имаме ли в действителност външнотърговска самостоятелност, след като сме принудени днес да изпълняваме санкции към определени страни наложени ни от Евросъюза? Къде е независимостта, след като не сме достатъчно суверенни, както се изрази преди три години и премиера – Борисов да сключваме самостоятелно стратегически енергийни за страната ни договори? До колко сме независими във военно-политически план бидейки членка на НАТО без за това да се е произнесъл на всенародно допитване негово величество българския избирател?

Всичко това са въпроси, които за напред предстоят да бъдат разрешавани и това във все по-голяма степен ще се случва под натиска на променящата се Европа и свят като цяло. Ето защо пожеланието, което варненските националисти си отправиха един на друг в празничния ден е час по-скоро нашия народ, а и всички на стария континент окончателно да се отърсим от неолибералния олигархичен хомот.

И чрез завръщането ни към традиционните Християнски, Национални и Консервативни ценности да направим така, че актове за независимост като този от преди 109 г да не стоят единствено на хартия.

Александър Атанасов, политолог - Варна
Потребител:


Коментар: