Прегледи: 583 - Коментари: 0
ЗАЩО варненци обичат така силно бароковата музика

ЗАЩО варненци обичат така силно бароковата музика

Можех да добавя или заменя "обичат" с обожават, но самата старинна музика изисква точно и силно глагола "обичат".

Още повече че унгарският секстет за старинна музика "Маркиз" беше подбрал тематично заглавие и съдържание в "Нюанси на любовта в старинната музика". А варненци по традиция посещават мощно концертите с барокова музика, можем със същата сила и за повече яснота да я наречем ренесансова.

Двама певци – сопрано и тенор, заедно с изпълнителки на клавесин, барокова цигулка, виолончело и духови насладиха почти пълната аула на Икономическия университет днес. Концертът бе вдъхновяващ и накрая слушателите пляскаха в спонтанен такт заедно с бароковото чембало. Унгарските изпълнители отначало бяха леко смутени, но когато усетиха, че варненци се радват на музиката, засвириха още по-вдъхновено и с изтънчен весел артистизъм.

Любовта от музиката, нейните "нюанси" ни пренесоха в онази ренесансова епоха на препускащи плавно и волно коне, ливади, зеленина, спокойствие, градини, цветя, свенливост, нежност, любовно страдание, лазурно светлоясно небе, италианско жарко слънце и немска акуратност. Варненци харесват силно тази барокова музика, защото с "подсетивата" си усещат какво сме пропуснали през турското робство. Европа е била лъчезарна и подредена, търсела е прекрасното, а нашите господари паши и бейове са варварствали с кючеци и гюбеци, днес си имаме като тяхно наследство чалгата.

То и нашите прозападни "демократи" създават около себе си един профанизиран и жесток вулгарен езиков и поведенчески свят, в който грубостта и простащината са царе, пардон примитивни паши. И тъкмо за това варненци искат поне за малко повече от час с един бароков ренесансов концерт да наваксат пропуснатото през 5-те века робство.

И накрая, когато пренасладени от чистата и прекрасна музика излизахме от залата, в душите ни се настаниха любов и светлина, светлина и любов.

Димитър КУНЕВ - Български
Потребител:


Коментар: