Прегледи: 518 - Коментари: 0
Древният Марцианопол оживя в Музея на мозайките

Древният Марцианопол оживя в Музея на мозайките Древният Марцианопол оживя в Музея на мозайките

Септември 14, 2017

Античната къща /vila urbana/ с уникалните подови мозайки, върху чиито основи е построен едноименният музей в Девня, и амфитеатърът на древния град Марцианопол се сдобиха с уникални макети, които дообогатиха интересната колекция на културния институт.

Инициативата за обновяване на музейната експозиция е на кмета на Община Девня Свилен Шитов и на главния архитект Симеон Георгиев, които това лято се заеха с начинанието за изграждане на минимодели на ключови архитектурни обекти от късноримския град Марцианопол, чиито руини лежат под днешния квартал "Река Девня". Амбицията на общинското ръководство е да утвърди съвременния град като атрактивна дестинация за ценителите на автентичната природа и културно-историческия туризъм. За целта се работи по реконструкция и изграждане на туристическа инфраструктура в уникалния Каменен град край кв "Повеляново" – част от комплекса Побити камъни, който попада на територията на защитена местност "Дренака".

Идеята е на територията на общината да се изградят вътрешни туристически маршрути, в които ще бъдат вписани ключови обекти от античното минало на Девня. Сред тях е и Музеят на мозайките, който в началото на летния сезон се сдоби и с макет на град Марцианопол. Община Девня вече се доказа като отличен организатор на антични фестивали.

Сред руините на амфитеатъра в кв "Река Девня" тази година се проведе грандиозният фестивал "Марцианопол – животът в древния град", който събра стотици ценители на древната история по нашите земи.

От: Пресцентъра на община Девня
Потребител:


Коментар: