Прегледи: 5314 - Коментари: 1
Че

Че

Ще издам една малка тайна на читателите - един от големите проблеми на всички печатни издания, вкл. на е-печатните е заглавието на статията.

То трябва да е кратко, изразително, да съдържа есенцията на материала и да грабва очите и сърцето на читателите. Искрено се зарадвах, когато си припомних, че днес е денят на Че Гевара, Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна - големият герой на Латинска Америка, а и на всички хора, които обичат свободата и човешкото достойнство! Днес той щеше да е на 80 години. Колкото и да е странно, главният редактор на националистБг.ком и Че са родени на една и съща дата - 14 юни! Иначе той е убит на 09 октомври 1967 г в Боливия, а след това военните изрязват китките на ръцете му, според нас от страх да не възкръсне, а според тях - за да узаконят жестокото си превъзходство над живота и смъртта му.

Те не са знаели, горките палачи, че идеите са по-дълги от безсмъртието и по-силни от смъртта. Странно за тях е, че повечето от тях вече са мъртъвци, а млади хора по целия свят - от Китай до Конго и от Норвегия до Южна Африка носят фанелки с характерната фототипна фотография на Че Гевара.

Всички знаят откъде идва неговата магия, неговият чар, неговата заразителна прекрасна власт! Той напуска през 1965 г министерското си кресло в Куба и тръгва по света да прави революции и да освобождава народите от местните и чуждите смукачи-олигарси. Не остава в меките кресла на кабинетите, сред костюмите и коктейлите на дипломатическия шик и снобизъм, а потегля отначало към джунглите на Конго, а после към планините, пампасите и ляносите на родната си Южна Америка. Някой би го упрекнал в наивен романтизъм, в пресилване на историческите възможности, дори в суета. Но не! Навсякъде той се държи скромно, дори не изтъква пред най-близките своето име и особа, участва наравно с всички в най-трудните и опасни военни и разузнавателни акции. При това от малък е с тежка астма и всяко сериозно физическо усилие му е струвало немалко страдание. При това Ернесто де ла Серна е имал нужния дипломатически такт, не само заради благородния си произход и солидно образование, а и заради личните си интелектуални и нравствени умения, които не се изучават, а се постигат само от избраните.

Преди броени дни Ирландия отхвърли поредния ционистки опит - Европа, нейните свободни и самобитни велики народи да бъдат поробени. Да не забравяме - Гевара има непокорна ирландска кръв, възпитана на вековна борба с поробителите на Ирландия - английските колонизатори.

Че - най-краткото, и така звучно, така съдържателно, така прекрасно в саможертвата си, в мъдростта си, в службата на свободата - така точно и подходящо заглавие на статия!

Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Лъчезар Георгиев     Дата: 2008-07-05 12:55:30    
Баща ми е роден в един и същ ден с Че Гевара - на 14 юни 1928 година!