Прегледи: 865 - Коментари: 0
"ЗЛАТНАТА Афродита" за фалшив либерален филм

"ЗЛАТНАТА Афродита" за фалшив либерален филм

ОЩЕ когато писах статията за Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" – Варна 2017, прогнозирах, че крайно фалшивият унгарски филм "Гражданинът" за нигерийски емигрант в Будапеща ще вземе някаква награда.

Снимка: Юлия Кунева

Но че чак на филм без никаква любов, без зрънце-капка-троха художествена истина ще получи статуетката "Златната Афродита" – Голямата награда на Фестивала, чак такова естетическо прегрешение, да не кажа смъртен грях, не си помислих, че е възможно. Очевидно падението на европейското кино, на европейската естетика и изобщо на европейската честност са стигнали дъното. И продължават да копаят.

Целият филм с режисьор Роланд Враник бе една политическа, естетическа, най-вече житейска лъжа. Да е жива и здрава Иглика Трифонова, шефката на международното "жури", че ще връчи тази тиквена награда. За по-младите – "тиквен" медал е понятие за състезател, който не печели нищо. Т.е – унгарският лъжец Враник не печели нищо, освен еврогейската мода да сме на страната на мигрантите, а не на истината.

Впрочем това вманиачено по еврогейските лъжи "жури" ми даде още по-ясна представа #ЗАЩО-КОЙ# печели изборите в Унгарско. Унгарският народ не иска да го лъжат с еврогейски филми като "Гражданинът", а избира Виктор Орбан, който казва истината за фанатизма, тероризма и културния примитивизъм на нахлулите араби и африканци в Европа.

Награда за женска роля печели заслужено украинката Римма Зюбина от "Гнездо на гургулица" /в случая филмът бе успешен, не защото Европа, т.е еврогейските лидери са антируски, а не проукраински/, а призът за мъжка роля отиде при турския артист Шенай Гюрлер от филма "Сватбен танц". Публиката хареса най-много датския филм "Любов и други катастрофи" /Снимката е с режисьорката./ с режисьор Софи Стоугаард, до сега актриса, това е първият й режисиран филм.

Знаем за финансовите проблеми на организаторите, знаем колко трудно се правят филми, но на никой творец не му е било лесно, но пък произведенията, които остават, са и житейски, и художествено истински, честни и мъдри, а не полдьококовски.

Димитър КУНЕВ - Български

ПРОТОКОЛ

Днес, 01 септември 2017 г, в град Варна – България,
ЖУРИТО НА XXV МЕЖДУНАРОДЕН ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ "ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ" в състав:

председател: Иглика Трифонова /България/ – режисьор,
и членове: Игор Кобилянски /Молдова/ – режисьор, Йеспер Андерсен /Дания/ – киновед, експерт в Датския филмов институт, Проф д-р Кирил Разлогов /Русия/ – киновед, програмен директор на МФФ Москва, Чаба Фазекаш /Унгария/ – режисьор,

ПРИСЪЖДА СЛЕДНИТЕ НАГРАДИ:
Голямата награда "Златна Афродита" – на филма "ГРАЖДАНИНЪТ" /Унгария/, режисьор Роланд Враник

Специалната награда на журито – на филма "САМОТА" /Индонезия/, режисьор Йосеп Анги Ноен
Наградата за най-добра мъжка роля – на ШЕНАЙ ГЮРЛЕР за ролята му във филма "Сватбен танц" /Турция/, режисьор Чийдем Сезгин
Наградата за най-добра женска роля – на РИММА ЗЮБИНА за ролята й във филма "Гнездо на гургулица" /Украйна/, режисьор Тарас Ткаченко
Председател: /Иглика Трифонова/
Потребител:


Коментар: