Прегледи: 959 - Коментари: 0
25-ият "Любовта е лудост" започна на 25-ти август

25-ият "Любовта е лудост" започна на 25-ти август 25-ият "Любовта е лудост" започна на 25-ти август

С шеговито-сериозни слова за това нумерологическо съвпадение откри юбилейния 25-ти Международен филмов фестивал неговия Председател проф Александър Грозев.

Както винаги – стотици любители на киното около "Червената пътека" пред Централния вход на ФКЦентър във Варна, духовата музика на ВМСили, цветът на българското кино. Дефилираха /и новост – подписваха се на специално табло големите филмови звезди/ артисти, режисьори, деятели на българското, европейското и световното кино. Емилия Радева /която по-късно бе наградена с Награда за цялостен принос в българското кино/, Гинка Станчева /тя бе с националната носия, с каквато минава и на "Червената пътека" в Кан/, Иглика Трифонова /тя е на долната снимка, където реже юбилейната торта на коктейла за откриването, но по-важното – председател е на журито/, заедно със съпруга си Христо Гърбов, Илко Раев /де факто заедно с кръстника на Фестивала проф Грозев – създател на Фестивала/ заедно с "трите" си момичета, дъщеря и внучки, изобщо плеядата българи и чужденци, блестящите светлини на киното.

Интересно бе дефилето на индонезийската делегация, начело с посланичката, "въоръжени" със слънчобрани в индонезийски фолклорен стил, дракон, атрибути. Всички гости бяха посрещани от проф Грозев и директора на ФКЦ Тошко Гяуров /на долната снимка/.

Филмът "Ана Каренина. Историята на Вронски" с режисьор Карен Шахназаров, директор на руския Холивуд, "Мосфильм", хареса и не хареса на зрителите. Може би те очакваха повече, защото картината бе вълнуваща.

Елизавета Боярска, която игра Ана Каренина, май беше стъпила на лаврите си от грандиозно-блестящата си игра в "Адмиралът". Преиграваше някак, въпреки че имаше и попадения. Освен това, някак си Шахназаров не се "интересуваше" от дълбочината на философията на Толстой, а най-вече от конфликта на Ана с мъжа й, любовника й Вронски и обществото. Особеното в сценария бе срещата на сина на Ана Сергей и самия Вронски по време на Руско-японската война от 1904 – 1905 г. Нещо като изповед на съвестта на Вронски, а сякаш "живата" красота и любов на Каренина го преследваше. 25 г по-късно – колкото е възрастта на "Любовта е лудост".

Голямото – "Любовта е лудост" започна и до 01 септември варненци и гости ще се наслаждават на 12 конкурсни и общо 101 филма – за всичко в душата и сърцето на любовта и живота.

Димитър КУНЕВ - Български
Потребител:


Коментар: