Прегледи: 2258 - Коментари: 3
Глобализмът и славянството

Глобализмът и славянството Глобализмът и славянството

Днес в Община Варна се проведе нещо като дебат, нещо като "кръгла маса" на претенциозната тема "Славянството в глобализиращия се свят" от форума "Славянска прегръдка".

Дискусията откри поетесата Елка Няголова, която разказа една притча "от своя живот" в началото. Как баща им /и на брат й/ ги водел всяка година на някое българско кътче. Така в Копривщица, пред огромния бор в двора на Дебеляновата къща, направил забележка на брат й, че говори силно, а са в църква. Но къде е църквата - попитало невръстното й братче. То погледнало нагоре, а бащата казал:

"Виж надолу! Виж корените!"

Те били огромни. Известно било, че колкото е висок един бор, толкова надълбоко са и корените му. Такива са корените на България и на славянството - стари, мощни, огромни, магически внушителни и красиви.

След откриването прочетоха приветствие от І-ия заместник министър на външните работи на Русия Андрей Денисов към участниците, след което Генералният консул на Русия и ОНД във Варна Анатолий Шчелкунов взе думата. Впрочем, той е почетен член на Славянската литературна и поетична академия. Руснакът коментира тоталитаризма и демокрацията, по-точно демoкратичното мислене на хората и смята, че в демокрацията славянството може да се развива по-добре и да е безгранично.

Елка Няголова оповести, че славявинът е по-надарена и емоционална душа, независимо къде се намира.

От Сърбия се изказа Ристо Василевски - координатор на Славянската академия в Белград: "Нашият език е богатство и ние трябва да запазим своя славянски корен. На Балканите - нашата славянска култура трябва да се обединява, а и целият свят славянски."

Водещата подчерта, че [b]на тази сбирка се говори само на славянски езици и няма нужда от преводач, защото са сходни. Тя отбеляза възмущението си от неславянската езикова инвазия, защото другите пазят своя език /например французите/, а ние - не.
Трябва да се говори за това, продължи Елка - парите да не изместват идеите и човешката индивидуалност.

Думата взе Николай Михайлович от Санкт Петербург, който представи 3 книги. Става въпрос за ролята на Русия - за запазването на мира и християнството в това. Книгите са по-скоро есеистични и става въпрос най-вече за съвременните дейности на великата славянска страна. Тези книги се внасят във Фонд "Славянска прегръдка" - респективно Варненската библиотека "Пенчо Славейков".

Г-жа Няголова изказа възхищението си от тези, които се борят за запазването и възхода на славянството, като цитира човекомразеца от хазарски произход Збигнев Бжежински, който оповестил нагло/саркастично, че след Падането на стената имало 2 неща за завладяване:

Славянството и Православието.


Тя спомена и за други "учени", които искат да направят българите не славяни, а някакви татари от монголлската раса или някакви иранци, ама не иранци, а траки, ама не траки, а нещо необяснимо. Е, защо като "не сме славяни", азбуката създадена от Кирил, е предназначена за чехите, те я примат и пишат на нея и без никакви промени ние четем на същата азбука същите текстове? Или и чехите/великоморавците не са славяни? Възможно е само едното - или ние и чехите сме славяни - или чехите и ние не сме славяни.

Най-разгорещена и подробна беше варненската драматуржка Сия Папазова. "Славянството е мъдрото, то ще спаси света! Не трябва да има комерсилано начало животът - това е най-пагубното за самия него."

След това стихове чете Александър Неврокопски - лидер на "Русия днес". Той даде началото на четенето на стихове от славянски поети от почти всички славянски страни - Полша, Сърбия, Чехия, Словакия, България, Русия и Беларус.

Забелязах голямо единение и душевна обвързаност на участниците в кръглата маса. Дано идеите от тази кръгла маса дадат тласък на славянското единство. Защото няма спасение за човечеството без славянството и православието. Това дори объркалият световната политика и дал на Китай палмата на първенството в стремежа си да унищожи Русия - Збигнев Бжежински - го знае с антиславянското си мислене.

Светлин Великов
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Запознат     Дата: 2009-05-22 21:28:47    
Западът произвежда високотехнологични стоки, а ние си говорим за поети. Иначе за Китай е вярно - изхвърлиха идеологията и се развиват. Но са далече от САЩ.

2. Потребител: Kardam Kardonoff     Дата: 2009-05-24 09:14:42    
Ам' где ги водил на Двурецъ в Бълчик - нищу ни казвъ тъз румънянкъ ...

3. Потребител: The Varna Watchers     Дата: 2009-05-31 07:51:43    
България се продава под масата - ВАРНА БЕ ПРОДАДЕНА НАД МАСАТА - всичко под СТАРА ВАРНА е минерална вода т.е. ЗЛАТО - и нефт - т.е. АМУНИЦИИ. Не гласувайте за никого - НАПРЕД КЪМ ОБЩА ПОЛИТИЧЕСКА СТАЧКА!