Прегледи: 2229 - Коментари: 0
Еврослугите се оляха

Еврослугите се оляха

Днес от 10,30 в конферентната зала на хотел "Одесос" се проведе Среща-диалог Младите - властта.

Две неща отчетливо блеснаха - силните вълнения около парите за младежки проекти и пълната катастрофа на евроусилията да решат проблемите на младите хора във Варна, респективно в България. Няколко от изказващите се уверено твърдяха, че нивото на работа в Община Варна в "младежкото пространство" е най-доброто в България. При това фиаско на срещата в "Одесос" /символично е, че това е древното име на Варна/ ясно е, че работата с младежта в общините на страната ни е под температурата на замръзване.

Какви огромни, страшни, трагични проблеми тресат днес българските младежи и какво елейно и повърхностно спокойствие витаеше из залата! Десетки и стотици млади българи стават алкохолици, наркомани, содомити, проиграват на хазарт спечеленото от тях или родителите им за година/години, образователното ниво се срутва до афро-латиноамерикански измерения, девойките затлъстяват масово още на 14-15 г, юношите стават по-хилави от гладуващи паячета, а се обсъждаха някакви Европейска харта и Бяла книга за европейската младеж, които нямат почти общо с реалността, която е в дискотеките, училищните стаи, улиците, градинките, стадионите... Над 30 % от младите хора са разбили изцяло живота си още преди да навършат 18 години.

Само да бяхме пуснали не бръщолевенията на еврослугите в хотел "Одесос",а действителен средно статистически разговор на български младежи, ще разберем, че "диалогът" на конференцията беше на космическо пространство от истинските проблеми и потребности на варненските, изобщо на българските млади хора. А имаше способни хора в залата, които обаче все още изобщо не са разбрали накъде ни движат младежките "политики" на Евросъюза!

Първо Людмила Манева в тоталитарно-европейски стил ни изнесе предълга презентация за европейските младежки политики. Как се била изготвила от делегати на 17 страни европейската младежка перспектива и как взаимно се прониквали, обвързвали и задължавали институции- млади хора. Какво било казано в Маастрихт, в Лисабон, как в еди-коя си година бил приет някакъв документ, примерно в 2005 г - Европейски младежки пакт.

НационалистБг.ком пита /ако изобщо има кой да чуе/ какво от съвременната душа на младия българин има отношение към тези празноглави документи? Например прословутата Бяла книга на европейската младеж е създадена от 440 предложения от само няколко хиляди младежи от милионите, като после предложенията са сведени до 80. В обхвата на дейностите влизат всички външни прояви на младите хора, но не се стига до тяхното истинско мислене, до тяхната повредена и зомбирана душевност.

Още по-смешното в срещата беше, че всъщност нямаше никаква среща и почти никакъв диалог. Присъстваше само 1 /един/ съветник от Постоянната комисия по младежки дейности и спорт към Общинския съвет. Да припомним - община Варна е водеща в тази област! Впрочем, той почти нищо не записваше, но все пак прояви някакъв интерес. Да не казвам имена, но съветникът беше от ГЕРБ. Къде освен словесни са претенциите на БСП, НДСВ и десните, че милеят за младежта, когато отсъстват от възлова, даже стратегическа среща?

При това, Европейската харта не задължава да се спазват нейните постановки, но после всяка община и страна отчитат пред ЕП и ЕК дали са изпълнили мероприятия, залегнали в този документ. Въз основа на това не само се дават европари, но и се преценява цялата политика на държавата в подкрепа на младите.

Още едно крещящо разминаване. С изключение на Пламен Георгиев от младежкото ВМРО и реплика на един студент нямаше изказване на млади хора. 95 % от времето говореха представители на общинската администрация, придружено от едно служебно изказване на Йордан Дянков от ДАМС-а. Най-възбуден беше диалогът, когато се говореше не за младите, а за пари.

Стана ясно, че миналата година най-активен от ученическите съвети е бил Симеон Кулиш, но работата там вече се била разпаднала. Знаем хората с тези имена и народност колко обичат България. Явно е, че учениците не желаят в своята цялостна маса да работят с Общината, с европейски проекти, зомбирани от очевиден сценарий да се унищожи българската нация. Младите хора инстинктивно усещат, че нищо не се прави за тяхното добро, честно, искрено и с разбираща любов.

Още по-неприятно впечатление ни направи изказването на Нора Попстефанова от "Мейдей". Тя заяви желанието си, че по-специално внимание и по-специални средства трябвало да се отделят за тези организации, които работели тъкмо по европейските програми. Ами откъде накъде следва, г-жо или г-це, все едно ни е, че тези програми са добри за нашите, за българските деца? Точно два пъти прекъсна токът по време на конференцията. Откакто Е.ОН взеха варненския ток, тези прекъсвания са в пъти повече отпреди. Точно по същия начин гледат европейските институции към нас - децата ни ще получават повече удари, ще им се обръща все по-малко добро внимание и мерките спрямо тях ще им са не от полза, а от вреда.

Да, един содомит се изказа за учениците. Как да не си припомним, че има цяла система от такива хора, които целенасочено променят половата ориентация на младите хора, "зарибяват" ги с този заклеймен от Библията порок.

Най-важният проблем на младите хора беше подминат с грозно "европейско" мълчание. Българската нация неудържимо се стопява. Защо институциите не помогнат на младите хора да се възпитават така, че семейството и децата да са центърът на работата им? Точно в тази юношеска, девическа възраст се създават усета за семейния уют, за съзнанието, че без деца животът няма смисъл, че професията, кариерата, успехът са колкото в твое име, толкова и в името на децата ти. Но не би.

По едно време Дарина Иванова - Главен експерт в Дирекция "Младежки дейности и спорт" каза към 15-ината /от общо 111! младежки организации във Варна/ представители на младите: Аз очаквах истински, сериозни идеи от вас, а не така маловажни проблеми. Каза си го жената.

Всъщност, тя по този начин,без да иска, но точно посочи и същността на безсмисления диалог в конферентната зала на хотел "Одесос".
Потребител:


Коментар: