Прегледи: 3875 - Коментари: 0
Златното ключе, което е сърце

Златното ключе, което е  сърце

Редакцията на е-вестника малко се поколеба в коя категория - "Култура" или "Аз, тийнейджър" да качи настоящата статия.

Стори ни се по-уместно повече млади умове и сърца да щракнат с предпочитание към себе си клавиатурата и мишката. Защото 35-годишнината на единствения в света Детски-юношески театър е чудесното място за тях. И разбира се, веднага да напишем името Катя Папазова, учителката по български език и литература, журналистката, театралната ръководителка, създателка на това чудо - "Златното ключе".

Толкова много артисти, режисьори, театрални и филмови критици, най-важното - толкова много духовни хора е излюпила с любов и майсторлък Катя, че и нейната сестра - Сия, която представи Програмата на театралното общество на "ключарите" - та сестрата на Катя продължава делото й, изстреляна прекрасната инерция на ракетния двигател на създаденото дотук. Коко Проданов, Димитър Димитров, Крьстьо Лафазанов, Галин Стоев, Пламен Марков, Ивалина Дучева, Стефан Денолюбов, Невяна Троянска и легион са играли под майчиното крило на русокосата, незабравимата Катя.

Не може да се седне пред компютъра и ей така, без вълнение, без страст, само като информация да напишеш нещо за явлението на Варна "Златното ключе." Имаше и има хубава, добротворна магия в душата на това театрално и духовно дело. С годините тази вълшебна магия стана по-опитна, по-рационална, но остана основното - туптежът на едно сърце, отдадено на изкуството и на младите таланти на българската земя. Правилно сбърка Сия Папазова, като назова децата и юношите възприемливи, а не възприемчиви, така по-ясно изпъква талантът, пламъкът и финеса на "Ключарчетата" - тези малки юнаци и феи, духовните рожби на България.

Не бива да се изброяват наградите, защото статията ще звучи сухо. Те са неизброими много повече като духовно пространство, а не като цифри и дипломи. Ето и сега, групата от млади човечета ще представи в чест на юбилея пиесата на Бел Кауфман "Нагоре по стълбата" - един римейк на постановка от 2000 г. Целта е пак да се служи на детските сърца - в това бездуховно време да се намери позитивното, каза Сия, да го наречем светлото и благородното, което да заживее в сегашното българско училище.

Колко малко днес са кълновете на човечност, свежа и чиста красота в териториите на нашето образование. "Децата на Катя" ще правят точно това - да хвърлят семенцата на доброто, нежното и изящното в обурените от грубости и примитивна вулгарна сеч млади варненски, български сърчица.

Да, права е била Катя Папазова, която е наричала своите артисти "спасени деца". Словото на Шекспир, Пушкин, Голдони, Гоци, Молиер, Омар Хаям, Есенин, Вазов е проникнало в техния свят и ги е запазило като хора. Спасило ги е и от пороци, и от алчността и хедонизма на епохата. Винаги туптящите, с магията на изкуството ги е съпровождала живата музика на Жени Беломъжова.

На националистБг.ком винаги му се иска духът да е по-български, но в случая тъкмо опирането на българската класическа литература и за възрастни, и за деца съединена с духа на световното слово е най-доброто. На 24 май всички поколения, играли в "Златното ключе", ще преминат с едноименния си плакат по варненските улици.

Но това шествие няма да завърши пред градинката на Севастопол, а ще продължи - до всяко сърце, оплодено от магията на златното, всеотдайното изкуство.
Потребител:


Коментар: