Прегледи: 4354 - Коментари: 1
Ретро рали "Златни пясъци"

Ретро рали "Златни пясъци"

Народът го е казал: "Всеки си е башка луд!" Така и ветераните-любители на мотоспорта ще се върнат в романтичните си млади години с традиционното ретро рали "Златни пясъци". За любопитните варненци - утре, 09.05. около 11,40 до 12,00 автомобилите със стари - повече или по-малко причудливи форми ще преминат край Катедралата, по-точно от бул. "Мария Луиза" ще завият по бул. "Владислав" в посока Шумен.

За два дни - 9-ти и 10-ти Варна ще бъде автомобилната столица на България. Хотел "Астера" на Златните е секретариатът, там утре от 08,30 започва предварителното техническо запознаване. То е необходимо особено за дебютантите - да разпознаят маршрута и условията. След това е техническият преглед на автомобилите. В 11,15 е официалното откриване, а в 11,30 потегля първата кола. "Състезанието" е много повече атракция и мототеатър, отколкото надпревара. Защото всички автомобили - от "Трабант" до "Ферари" ще се движат с около 50 км/час, но не повече. Важна е точността на придвижване, а не скоростта. Например класическата отсечка "Аладжа манастир" /с гумения завой, както го помнят по-старите варненци/ трябва да се измине точно за 08 минути и 33 секунди! Всяка секунда в + или - е наказателна точка!

Шоу-каране ще има на централния площад в Сливен утре от 16,35, когато по регламент ретро-маниаците са в града на стоте войводи на площад "Хаджи Димитър". Иначе маршрутът е Златните - Аладжата - Варна - Шумен - "Пивовара" /класическата състезателна отсечка при майсторското състезание край бирения завод край Шумен/ - през по-старите пътища през ислямските села в прохода Омуртаг/Котел - Сливен и по същия обратен маршрут.

Категориите за колите са 4:
- До 1960 г. производство
- До 1970
- До 1981
- След 1981

Иначе заявките за участие засега са 38, от Варна, София, Стара Загора, Търговище, Пловдив, Елин Пелин, очакват се от Бургас. Атракциите са № 2 - "Рено 12 Гордини" с оригинални джанти, ролбари, украсено и оцветено подобаващо,
№ 3 - с водач Валери Манджуков, "Фиат 131", с нявгашни водачи Антонио Занини, също и Иван Николов, побеждавало през 1981 г.
"БМВ 1800" - № 4
с № 5 е самият Николай Колев,
тук е мястото да кажем, че той с фирмата си "Ретро Тим Перла" и Иван Стратиев с "Ивстар" са основните спонсори на мотозрелището.

Ясно е, че става въпрос за романтика, но Духът на състезателите е това, което ги възвеличава. На снимката от Пресконференцията днес от 13,00 във ФКЦ са Орлин Пенев и Николай Колев /с по-атрактивен вид/, които представиха V-то "Класик рали". Финалът на забавлението е около 15,30 пред хотел "Астера" в неделя. Най-важното и особеното - за разлика от скоростните ралита, "класиката" не се охранява от КАТ - колите се движат с 50 км/час и пътищата остават отворени. Е, да видим всички ли ще стигнат до последната точка?

Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Рокаджия     Дата: 2009-05-10 02:40:20    
Романтиката беше преди 30-40 години. Сега е скука. Има 2-3 интересни коли и пилоти, другото е втора-трета класа.