Прегледи: 12371 - Коментари: 2
Най-после събарят циганската Максуда

Най-после събарят циганската  Максуда

Вижте само как говори един български министър: "Успешната работа, която успяхме да реализираме...".

Това са думи на шефа на Министерството на транспорта Петър Мутафчиев от днешната пресконференция в зала "Варна" на община Варна. Отделно, че г-нът закъсня и вместо в 12,45 журналистите го чакаха да започне в 13,40.


Иначе има 2 новини - добра и лоша. По традиция започваме с лошата. Заемът, който отпуска японска банка за построяването на контейнерите терминали в Бургас и Варна, възлиза на 226 мил и 146 000 Евро. Лихвите ще плащаме ние варненци и всички българи. Освен това строителството ще приключи през октомври 2014 г, а дотогава ни чакат тежки камиони и много прах и дим.

Най-добрата новина е, че трябва да се събори грозният квартал "Максуда". Защо варненските журналисти избягват да пишат колко къщи цигани са построили там незаконно, как не след всяка сватба, а всяка вечер българите не могат да спят и нищо духовно не могат да вършат под гнета на циганските кючеци, викове, свади и маанета.

Разбира се, строителството означава работни места, нови хора заети в обслужването, подобряване на инфраструктурата и облика на града. Всички, които са влизали с влак във Варна, знаят колко отвратително изглеждат нахвърляните боклуци покрай циганските къщи, а и самите те.


Японците не са прости хората, чакат нашето Министерство на правосъдието да изкаже становище, че всичко е законно и тогава задвижват парите. Тогава започват да действат багерите, самосвалите, арматуристите, бетонджиите, като да смятаме, че нашата Архитектурна академия няма за представи "някой селски проект", както образно се изрази една от "водещите" /Боже опази/ варненски журналистки.

Новият терминал ще представлява 500 м кейова стена с 400 м ширина и 12 м дълбочина до кея. Това означава драгажна работа за 420 000 куб м пръст/пясък. Освен това проходът към централната градска част с пътните артерии и прочее подходи ще събори незаконните къщи, предимно на нашите обични сънародници. Министерството на транспорта се е разбрало с общината да й прехвърли общежитието на БМФ и да съфинансира разширението на 2 км от крайезерния път към Девня, който вече не е просто тесен, а твърде опасен.

НационалистБг.ком благодари за новото пристанище не толкова на Министъра, кмета и председателя на общинския съвет, колкото на едни известни варненски бизнесмени. Работата явно ще се случи най-вече заради тях и поне някои грехове ще бъдат изкупени. Иначе те ще си вземат своето - общината дава 157 дка своя земя за терминала, а 152 дка от сегашното пристанище "Варна-изток" ще станат "градска част" - развлекателна, за бизнес и пр. непристанищни занятия. Знаем кой ще "оборудва" тези тъкмо край морето 152 дка.


Неприятно впечатление по време на пресконференцията направи, че само държавните медии нископоклонно задаваха въпроси с лесни отговори, а нито един остър и неудобен въпрос не се "заби" в челото на министъра. Ето един такъв въпрос: Докога соцправителството ще бъде най-либералното и няма ли да направи поне една автобусна фирма, че да свали високите цени на автобусните билети? По груби наши сметки само за година автопревозвачите печелят от варненци над 3,3 мил лв.

Никой не пита и за БДЖ. Явно, че в къщата на обесения удобните медии не говорят за въже.

2008 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: доичев     Дата: 2013-05-22 16:53:35    
от кога ще почва дасе струи във максуда

2. Потребител: as     Дата: 2014-09-06 19:54:23    
а дано ама на дали ,кмете